İsveç Parlamentosu önünde Kürt Halk Önderi'ne özgürlük eylemi

İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü talebiyle bir eylem gerçekleştirdi.

KCK'nin “Tecride, Faşizme, İşgale Son: Özgürlüğü Sağlama Zamanı” şiarıyla başlattığı hamle kapsamında yapılan eylem saat 15.00 sularında parlamento binasının önündeki Mynttorget Meydanı'nda başladı.

Kürtçe, İsveççe ve İngilizce devrimci marşların çalınmasıyla başlayan eyleme katılanlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu flamaları taşıdı. Kurdukları çadıra Abdullah Öcalan'ın resimleri ve serbest bırakılmasını talep eden pankart ve dövizler yerleştirdi.

Kürt örgütleri ve dostlarının taleplerini içeren açıklamayı Amara Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe okudu.

Açıklamada dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insanı felsefesi ile etkileyen, alternatif bir yaşam ve toplum öneren Abdullah Öcalan'ın 1999 yılından bu yana İmralı Adası'nda ağır tecrit koşullarında tutulduğu hatırlatıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın pek çok kez barış sürecinin başlatılmasını savunduğu ve Türk devletiyle barış görüşmelerini başlattığı hatırlatılan açıklamada “Eğer Türkiye devleti barışı isteseydi hiçbir şey Öcalan'ı serbest bırakmaktan daha yararlı olamazdı” denildi.

'BARIŞIN SAĞLANMASI İÇİN ÖCALAN SERBEST BIRAKILMALI'

Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasının milyonlarca Kürdün talebi olduğu vurgulanan açılamanın devamında “Öcalan'la birlikte diğer siyasi tutsakların serbest bırakılması barışın sağlanması için vazgeçilmez bir adımdır. Öcalan gerçek bir barış sürecinde kilit kişi olarak kabul ediliyor. O Kürt halkının gündemine barışçıl bir çözümü getirdi” denildi.

Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin yoğunlaştırılmasının çatışmalarının sertleşmesine yol açtığına dikkat çekildikten sonra Kürt Halk Önderi'nin derhal serbest bırakılması istendi.

Eylem boyunca “Öcalan'a özgürlük, Kürtlere statü”, “Öcalan halktır, halk biziz”, “Yaşasın Öcalan” sloganları sık sık atıldı.

ABDULLAH ÖCALAN'I ÖZGÜRLEŞTİRENE KADAR

Eylemin örgütlenmesinde rol oynayan Kürdistanlılardan Kani Miran ANF'ye yaptığı açıklamada, tüm dünyada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ı özgürleştirmek için sürdürülen kampanyanın bir parçası olarak eylemi düzenlediklerini söyledi.

Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt ve Ortadoğu halklarının özgürlüğü olduğunu söyleyen Miran, “Bu hamleye katılan tüm demokrat, yurtsever ve duyarlı olan halkımızı selamlıyoruz. Bu hamlenin esas amacı Önder Apo'yu özgürleştirmek ve Kürdistan'a özgürlük getirmedir. Dağda, şehirde ve kırda Kürt halkı bu hamleyi sahiplendi” dedikten sonra Kürt Halk Önderi Abdullan Öcalan özgür olana kadar mücadeleyi sürdüreceklerine vurgu yaptı.

Eylemcilerden Latif Cebe, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin tüm Kürt halkına yöneldiğini belirterek “Talebimiz başkanımızın özgürlüğüdür. Başkan Apo'nun özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür ve bu gerçekleşene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek mücadelede kararlılık mesajı verdi.