Taliban medyada canlı varlıkların görüntülerini yasaklayacak!

Afganistan'ın Taliban hükümeti medyanın canlı varlıkların görüntülerini yayınlamasını yasaklayacaklarını açıkladı.

“Erdemi Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı” sözcüsü Seyfulislam Hayber AFP'ye yaptığı açıklamada, canlı varlık görüntülerinin İslam hukukuna aykırı olduğunu savunarak, “Yasa tüm Afganistan'da geçerli ve kademeli olarak uygulanacak” dedi.

Taliban, 2021'de Afganistan'da iktidara gelmelerinden bu yana Şeriat’a uygun olduğu gerekçesiyle baskıcı ve özgürlük düşmanı uygulamaları hayata geçiriyor. 

Yaz aylarında Taliban yetkilileri, halk arasında “erdemi teşvik etmek ve ahlaksızlığı önlemek” amacıyla 35 maddelik bir yasa yayınlamıştı. 

Metin, canlı varlıkların görüntülerinin, “şeriata ve dine düşman içeriklerin” veya “Müslümanları aşağılayan” yayınların yasaklanması da dahil olmak üzere haber medyasını hedef alan çeşitli tedbirler içeriyor. 

Ancak bu metnin bazı yönleri henüz katı bir şekilde uygulanmadı ve Taliban yetkilileri sosyal ağlarda düzenli olarak insanların fotoğraflarını yayınlamaya devam ediyor. 

1996-2001 yılları arasında Taliban yetkilileri tarafından yönetilen ülke genelinde canlı varlıkların görüntüleri yasaklanmıştı.