Almanya, eski bir Stasi ajanını 50 yıl sonra mahkum etti

Alman mahkemeleri eski bir Stasi ajanını, 50 yıl sonra Doğu Almanya'dan kaçan bir Polonyalıyı öldürmekten 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Alman mahkemeleri, komünist Doğu Almanya'nın siyasi polisi Stasi'nin eski bir ajanını, 50 yıl önce Batı'ya kaçmak isteyen bir Polonyalıyı öldürmekten on yıl hapis cezasına çarptırarak tarihi bir karar verdi. 

Mahkeme Başkanı Bernd Miczajka, Berlin mahkemesinin, 1974 yılında Berlin'deki Friedrichstrasse sınır kapısından kaçmaya çalışan 38 yaşındaki adamın vurularak öldürülmesinden Martin Naumann'ın sorumlu olduğuna “kuşkusuz ikna olduğunu” belirtti. 

Yargıç, o sırada 31 yaşında, bugün 80 yaşında olan tetikçinin “kişisel nedenlerle” hareket etmediğini, Soğuk Savaş döneminde Doğu Almanya'nın korkulan gizli polisi Stasi tarafından planlanan bir eylemi “acımasızca gerçekleştirdiğini” açıkladı. 

Alman savcı, şu anda emekli olan eski teğmen için 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Naumann, tetikçinin kendisi olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadığı gerekçesiyle beraatini isteyen avukatları aracılığıyla suçlamayı reddetti. 

Berlin'deki gizli polis arşivlerinin başkanı Daniela Münkel'e göre, pazartesi günü çıkan karar Naumann'ı eski komünist Doğu Almanya'dan cinayetten mahkum edilen ilk eski gizli polis ajanı yapıyor.

Hükümet arşivlerine göre 1990'lı yıllar boyunca toplam 251 kişi Stasi adına suç işlemekle itham edildi. Aralarında sınır muhafızları gibi birçok infaz görevlisinin de bulunduğu bu kişilerin üçte ikisi beraat etti ya da haklarındaki suçlamalar, çoğunlukla delil ya da tanıklık yetersizliği nedeniyle düşürüldü.

Sadece 87 kişi hüküm giydi ve bunların çoğu hafif cezalara çarptırıldı. Erich Mielke'nin kendisi bile 1957'den 1989'a kadar Stasi'nin başkanı olarak yürüttüğü faaliyetler nedeniyle yeterli kanıt bulunamadığı için mahkum edilemedi. Ancak, genç bir komünist aktivistken 1931 yılında iki polisi öldürmekten 26 Ekim 1993 tarihinde altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.