BM, bölgesel savaşı önlemek için acil ateşkese çağırdı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, küresel sonuçları olacak daha geniş çaplı bir bölgesel savaşı önlemek için Lübnan ve Gazze'de acilen ateşkes çağrısında bulundu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Cenevre'deki yıllık icra kurulu toplantısının açılışında konuşan Filippo Grandi, “Anlamlı bir barış süreciyle desteklenen bir ateşkes şiddet, nefret ve sefalet döngüsünü kırmanın tek yoludur” dedi.

Üst düzey BM yetkilisi sadece ateşkesin “küresel yansımaları olacak büyük bir bölgesel savaşı” önleyebileceğini vurguladı. 

İsrail ile Filistinli Hamas'ın müttefiki olan Hizbullah hareketi arasında aylardır süren sınır çatışmalarının ardından İsrail ordusu 23 Eylül'de Lübnan'daki hava saldırılarını arttırdı ve 30 Eylül'de de kara operasyonlarına başladı.

23 Eylül'den bu yana Lübnan'da 1.300'den fazla kişi öldürüldü. BM'ye göre o tarihten bu yana Lübnan'da bir milyondan fazla insan evlerini ya da ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu da nüfusun altıda birinden fazlasına denk geliyor. 

Grandi, “Görüntüleri gördünüz ve rakamları duydunuz: İsrail hava saldırılarından kaçmaya çalışan yüz binlerce insan Lübnan içinde yerlerinden edildi” dedi.

Grandi, “bir kez daha siviller ve savaşçılar arasındaki ayrımın neredeyse ortadan kalktığı” gerçeğinden üzüntü duyduğunu ifade etti.

Yüksek Komiser insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıları kınadı ancak Birleşmiş Milletler'in sahada “kalmaya” devam edeceğini teyit etti.

Geçtiğimiz ay Lübnan'da İsrail'in hava saldırısında hayatını kaybeden UNHCR çalışanlarını anan Yüksek Komiser, Gazze'deki savaştan bu yana BM Filistinli Mülteciler Ajansı (Unrwa) için çalışan 226 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Grandi, “İnsani yardım çalışanlarının hayatlarının sadece ikincil zarar olarak görülmesini ya da daha da kötüsü iftiraya uğramasını kabul edemeyiz” dedi.