Nobel Ekonomi Ödülü sahiplerini buldu

Nobel Ekonomi Ödülü bu yıl Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a ekonomik refahta kurumların rolü üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle verildi.

Üç ekonomist, kurumların işgücü piyasasındaki yeri ve gelirlerinin gelişimi üzerine yaptığı çalışmalarla

Nobel Ödüllerinin sonuncusu olan ekonomi ödülü, pazartesi günü ünlü ödüllerin 2024 sezonunu kapattı. 

Bu yıl ödül üç ekonomist Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'a verildi. 

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği” konusundaki çalışmaları nedeniyle ödülün verildiğini belirtti. 

Akademi açıklamasında kazananlar için “Bir ülkenin refahı için toplumsal kurumların önemini ortaya koymuşlardır. Hukukun üstünlüğünün başarısız olduğu ve kurumların halkı sömürdüğü toplumlar büyüme ya da olumlu değişim yaratmazlar. Ödül sahiplerinin araştırmaları bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor” dedi.

Ödüle layık görülenler, kadınların işgücü piyasasındaki yeri ve gelirlerinin evrimi üzerine yaptığı çalışmalarla 2023 yılında ödüle layık görülen Amerikalı Claudia Goldin'in izinden gidiyor. 

“Kadınların işgücü piyasasındaki durumuna ilişkin anlayışımızı geliştirdiği” için ödüle layık görülen Goldin, 55 yıl içinde bu ödüle layık görülen 93 kişi arasındaki üç kadından biri olarak öne çıkıyor. Daha önce Amerikalı Elinor Ostrom (2009) ve Fransız-Amerikalı Esther Duflo (2019) ekonomi kategorisinde ödül alan kadınlar olmuştu. 

Bu yıl fizik ve kimya ödüllerinde yapay zeka, barış ödülünde ise kendini nükleer silahlarla mücadeleye adamış Japon Nihon Hidankyo grubu tercih edildi. 

Edebiyat dalında, 2024 yarışmasındaki tek kadın olan Güney Koreli Han Kan ödüle layık görülürken, tıp ödülü gen düzenlemesi konusundaki çalışmalarıyla Amerikalı Ambros ve Ruvkun'a gitti. 

Kazananlar, 11 milyon kronluk (920,000 Euro) bir çek alacak. Ödülü alanlar birden fazla ise, bu çeki kendi aralarında paylaşacaklar.