Netanyahu: Lübnan’daki BM güçleri ‘derhal güvenli yere çekilmeli’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu BM Genel Sekreterine Lübnan'daki BM Barış Gücü askerlerini 'derhal güvenli bir yere' taşıması çağrısında bulundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günü yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNIFIL) askerlerini “derhal koruma altına alması” çağrısında bulundu.

Netanyahu, “Sayın Genel Sekreter, UNIFIL güçlerini güvenli bir yere taşıyın. Bu derhal yapılmalıdır” dedi. 

Son günlerde Lübnan'ın güneyinde İsrail güçleri ile Hizbullah hareketi arasında yaşanan çatışmalara,  en az 5 barış gücü askeri yaralandı.

UNIFIL, İsrail ordusunu mevzilerine “kasıtlı olarak” ateş açtığı tepkisinde bulundu. Güce katkıda bulunan 40 ülke cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada “Bu eylemler derhal durdurulmalı ve uygun bir şekilde soruşturulmalıdır” dedi.

Yaklaşık 9,500 askerden oluşan UNIFIL gücü İsrail'e karşı bir tampon olarak güney Lübnan'da konuşlandırılmış durumda. En büyük birlikler Endonezya, Hindistan, Gana, İtalya ve Nepal'den geliyor. Malezya, İspanya, İrlanda ve Fransa da birliklere katkıda bulunuyor.