Polonya, AB’den sığınma hakkını geçici durdurmasını isteyecek

Polonya Başbakanı Donald Tusk, ülkenin göç politikasını önemli ölçüde sıkılaştırma planının bir parçası olarak sığınma hakkını geçici olarak askıya alma niyetini açıkladı.

Euronews'in haberine göre, cumartesi günü Varşova'da Sivil Koalisyon hareketinin düzenlediği bir mitingde konuşan Polonya Başbakanı Donald Tusk, yasadışı göç konusunda “kararlı bir şekilde sert ve acımasız” olacağını belirtti. 

Donald Tusk, geçtiğimiz yıl ekim ayında yapılan parlamento seçimlerinde muhafazakar ulusal parti Hukuk ve Adalet'i (PiS) iktidar karşısına kazanarak, hükümetin başına geçmişti. 

Tusk, “15 Ekim Salı günü yapılacak hükümet toplantısında yeni Polonya göç anlaşmasını” sunacağını söyledi.

Merkez sağ liberal lider ve Avrupa Konseyi eski Başkanı, “Bu göç stratejisini kabul ettikten sonra, Polonya'ya yasadışı göçü en aza indireceğiz” dedi ve eklerdi: “Polonya'nın çıkarlarını fiilen engelleyen, Polonyalıların ve Polonya devletinin güvenliğini baltalayan uygulamaları ortadan kaldıracağız.”

İngiliz The Daily Telegraph, planlanan önlemler arasında AB ile potansiyel çatışma yaratan önerinin, “iltica hakkının geçici olarak askıya alınması” olduğuna dikkat çekti. 

AB’NİN DESTEKLEDİĞİ TUSK, AŞIRI SAĞI GERİDE BIRAKIYOR

İngiliz gazetesi, “ülkelerin uluslararası hukuka göre sığınma hakkı vermekle yükümlü olduğunu” belirtirken, Tusk'un “yasal zorluklardan kaçınmak için” Avrupa Birliği'nin (AB) bu kararı tanımasını “talep etmeyi” planladığını yazdı. 

Muhafazakâr gazete The Daily Telegraph, “AB liderleri bu hafta Belçika'nın başkentinde, göç konularının ve yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesinin daha hızlı ve kolay hale getirilmesi çağrılarının hakim olacağı bir zirve için bir araya gelecekler” diye hatırlattı. 

İspanyol El País gazetesine göre Donald Tusk'ın öngördüğü önlemler, “yabancı düşmanı söylem ve politikalarıyla bilinen” PiS'teki “aşırı muhafazakarlarınkinden bile daha sağda” duruyor. 

Gazete, sığınma hakkını askıya alarak, “Avrupa'nın büyük bir kısmının aşırı sağı frenleyeceğine güvendiği liberal liderin temel bir insan hakkını ihlal eden” bir önlemle “kırmızı çizgiyi” geçtiğini kaydetti.