Nikaragua, ‘soykırımcı’ dediği İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesiyor

Nikaragua Devlet Başkan Yardımcısı, Daniel Ortega hükümetinin Gazze'deki savaş nedeniyle eleştirdiği İsrail ile diplomatik ilişkilerini keseceğini duyurdu.

Devlet Başkanı Daniel Ortega'nın eşi olan Başkan Yardımcısı Rosario Murillo yaptığı basın açıklamasında “Başkanımız Dışişleri Bakanlığından faşist ve soykırımcı İsrail hükümetiyle diplomatik ilişkilerin kesilmesini istedi” dedi. 

Bu karar sembolik olarak değerlendiriliyor, zira iki ülke arasındaki ilişkiler neredeyse yok denecek kadar az. İsrail'in Managua'da bir büyükelçisi bulunmuyor.

Nikaragua ve İsrail, 2010 yılında Ortega tarafından kesilen diplomatik ilişkilerini 28 Mart 2017 tarihinde yeniden kurmuştu. 

Managua, 1979'da sandinist hareketin önderlik ettiği devrimin ardından Ortega liderliğindeki sandinist hükümeti döneminde, 1982'de İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. 

Gençliğinde ateşli bir Marksist olan Daniel Ortega, 1979 yılında diktatör Anastasio Somoza'yı deviren ve onun yerine ülkenin başına geçen ayaklanmaya önderlik etmişti.