Sudan’da pazaryerine hava saldırısı: 23 ölü

Sudan’ın başkenti Hartum’da paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) ana kamplarından birinin yakınındaki pazaryerine düzenlenen hava saldırısında en az 23 kişinin öldüğü bildirildi.

Sudanlı gönüllü kurtarma görevlilerinden oluşan bir ağ olan “Acil Müdahale Hücreleri” Facebook'ta yayınladığı mesajda, “Cumartesi öğleden sonra Hartum'un güneyindeki ana pazara düzenlenen askeri hava saldırısının ardından 23 kişinin öldüğü ve 40'tan fazla kişinin de yaralandığı doğrulandı” dedi. 

Nisan 2023’ten bu yana General Abdülfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı General Muhammed Hamdan Daglo'nun HDK’si arasında devam eden savaş on binlerce kişinin ölümüne ve hastaneler ve sağlık merkezleri de dahil olmak üzere ülkenin altyapısının harap olmasına neden oldu.

BM'ye göre 10 milyondan fazla insanı yerinden eden bu çatışmada, savaşan taraflar kasıtlı olarak sivilleri hedef almak ve insani yardımı engellemekle savaş suçu işliyor. 

Önceki gün Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Sudan'daki gıda güvensizliği konusunda uyarıda bulunarak her iki tarafı da insani yardım erişimine izin vermeye çağırdı ve durumun bir “kabus” olduğunu belirtti.