Qamişlo’da şehit gazeteciler için anma töreni

Özgür Basın Birliği (YRA), işgalci Türk devlet ve DAİŞ çetelerinin saldırılarında şehit düşen gazetecileri andı.

Qamişlo’da düzenlenen törende, Türk devletinin Serêkaniyê ve Grê Spi’ye yönelik işgal saldırılarında (2019) şehit düşen gazeteciler Seed Ehmed, Mihemed Reşo, Wîdad Ardimcî (Welat) ve Dilovan Gever (Dîlan Ölmez) ile 2017 yılında Hesekê-Dêrazor karayolunda DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği saldırıda şehit düşen gazeteciler Dilîşan Îbiş, Hogir Mihemed ve Rizgar Deniz anıldı. 

Şehîd Delîl Sarûxan Şehitliği'nde gerçekleşen törene, şehit gazetecilerin aileleri, meslektaşları ve basın kurumlarının temsilcileri katıldı. 

Özgür Basın Birliği Eş Başkanı Dilyar Cizîrî’nin okuduğu açıklamada "Onlar, özgür basının öncü militanları oldular” denildi. 

Dilyar Cizîrî, gazetecilerin kameralarını ve kalemlerini en etkili silahlar olarak kullandıklarını, canları pahasına gerçeği dünyaya duyurduklarını vurguladı. 

Açıklamada, "Bir gazeteci şehit olduğunda, yerini onlarca takipçisi alıyor. Yoldaşlarımızın özgürlük ve demokrasi hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz" diye belirtildi. 

Gazeteci Seed Ehmed'in babası Mihemed Ehmed, "Düşman, gazetecilerin kaleminden ve kamerasından korkuyor," diyerek özgür basının mücadelesine sahip çıkacaklarını ifade etti. 

Gazeteci Hogir Mihemed'in babası Feysel Mihemed ise oğlunun güçlü bir ahlaki duruşa sahip olduğunu ve halkı için şehit düştüğünü vurguladı.

Anma töreni, Mihemed Reşo ve Hogir Mihemed'in mezarları ziyaret edildikten sonra, 22 Eylül 2023 tarihinde kalp krizi sonucu şehit olan Özgür Basın emekçisi Seyit Evran'ın mezarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.