İran Dışişleri Bakanı’ndan Bağdat’a ziyaret

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin, Iraklı yetkililerle görüşmek üzere Bağdat’a resmi ziyarette bulundu.

Arakçi’nin Bağdat ziyaretinde Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve diğer Iraklı yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bikayi yaptığı açıklamada Arakçi’nin bölgedeki durumu ve İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırıları konusunda İslam ülkeleriyle de görüşeceğini ifade etti. 

AFP’ye konuşan Irak Başbakanının siyasi danışmanı Ali El Musavi, Arakçi'nin ziyaretinin “silahları ve şiddeti susturmak,  bölgede güvenlik ve istikrarı tesis etmek” için yürütülen diplomatik çabaların bir parçası olduğunu söyledi.

İran haber ajansı ISNA'ya göre Arakçi'nin Irak'taki temaslarının ardından Umman'a gitmesi bekleniyor. Umman bölgesel çatışmalarda sık sık tarafsız bir arabulucu olarak görev yapıyor.

Hafta başında Katar'a giden İran Dışişleri Bakanı, Başbakan Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile Gazze ve Lübnan'daki savaşları görüşmüştü. Katar bu çatışmalarda arabulucu bir rol oynama iddiasında 

Arakçi, yakın zamanda Katar televizyonu El Cezire’ye verdiği bir mülakatta İran'ın savaş istemediğini ancak her türlü sonuca da hazırlıklı olduğunu söylemişti. Arakçi, “Savaş istemiyoruz ama savaştan da korkmuyoruz. Her türlü senaryoya hazır olacağız” demişti.