Şehid Eli Hevas Doko Bremen’de anıldı

4 Ocak günü geçirdiği trafik kazasında şehit düşen Öz Savunma Güçleri Komutanı Şehit Eli Doko Almanya’nın Bremen kentinde anıldı. Bremen Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen anma etkinliğinde duygulu anlar yaşandı.

Kürdistan şehitleri için saygı duruşu ile başlayan anma programında şehit Eli Hewas Doko’nun kardeşi Menal, KOMAW Eşbaşkanı Xoşnav Ata, Bremen Demokratik Toplum Meclisi Eşbaşkanı Sait Bilgin ve PYD sözcülerinden Şerzad Elo birer konuşma yaptı. Şehit Eli Hewas Doko’nun annesi telefonla anma programına bağlandığında salonda “Şehid Namirin” sloganları yükseldi.


“KARDEŞİMİN ŞEHADETİ KUTLU OLSUN! BAŞIMIZ DİKTİR”

Şehit Eli Doko’nun kardeşi Menal konuşmasında “tek kardeşimin şehadeti hepimize kutlu olsun. Şehit Eli’nin şehadeti bizler, ailesi ve halkımız için çok ağır oldu. Ancak Eli bu yola başladığında kendisi diyordu ‘kanımız dökülmediği için yetersiziz. Bu nedenle bizler kardeşimin şehadetiyle başımız diktir. Kardeşimi ağlayarak anmak istemiyorum. İzninizle onun için tilili çekmek istiyorum” diyerek tilili çekti. Daha sonra telefonla anma programına bağlanan şehidin annesi salonda bulunanları selamladı.

Şehit Eli Hewas Doko’nun annesi “ben Şehit Eli’nin şehadetini tüm Kürt halkına kutluyorum. Ulusal Önderimiz Serok Apo’ya kutlu olsun. Dağdaki gerillaya kutlu olsun. Zindanlarda açlık grevinde bulunanlara kutlu olsun. Bizler şehitlerimizle her gün büyüyoruz. Ama işgalci Türk devleti biz Eli öldürdük, Mazlum’u öldürdük diye sevinmesin. Bu şehitler ölümsüzdür. Şehit namırın! Şehit Eli Baas rejimi tarafından Newroz kutladığı için gözaltına alındı. Ama sonra Kürt halkının öncüsü oldu. Geri durmadı. Öz Savunma Güçlerine girdi. Bir oğlum daha olsa onu da Kürdistan için feda ederim.”
Şehit Eli Hewas Doko’nun annesinin konuşması sonrası Bremen Şehit Aileleri Komisyonu adına şehidin künyesi salonda bulunanlara okundu.

ŞEHİTLER ORDUSU KURULMUŞ

Daha sonra Komela Malbaten Mexdur û Wendahiyan-KOMAW Eşbaşkanı Xoşnav Ata anma programına katılanlara hitap etti. Komaw Eşbaşkanı Xoşnav Ata “konu şehitler oldu mu doğrusu kelimeler kifayetsiz kalıyor. Çünkü şehitleri ne kadar anlatsak, onları ne kadar övsek yetersizdir. Şehit Eli şahsında tüm Kürdistan şehitlerini saygıyla anıyorum, onların önünde saygıyla eğiliyorum. Bu hareket Haki’den Eli’ye kadar şehitler sayesinde bugünlere geldi. Onbinlerce şehit verdik. Denilebilir ki şehitler ordusu yarattı. Bu örgüt her şehit verdiğinde bir adım öne atılmıştır. Haki Karer şahsında Önderlik ve yoldaşları parti kurdular. 45 yıldır özgürlük hareketi benzersiz bir mücadele yürütüyor” şeklinde konuştu.

KÜRTLER VE KÜRDİSTAN TANINSIN DİYE MÜCADELE EDİYORLAR

Bremen Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sait Bilgin ise konuşmasında Kürt ve Kurdistan’ın isimsiz olduğunun şehitlerin kendilerine bir isim kazandırmak için mücadele edip şehit düştüğünü söyledi. Sait Bilgin “eğer şehitler üzerine düşünürsek acaba bu şehadet neden Kürt halkının gündemine geliyor? Kürt halkının durumu nedir? Neden bu kadar acı ve kahır vardır? Bunun üzerine düşünürsek arkadaşların şehadetine bir mana verebiliriz. Çünkü Kürtler isimsizdir. Kürdistan isimsizdir. Serok Apo Kürtlere ve Kurdistan’a bir isim kazandırmak için başlattığı mücadele nedeniyle hedef haline geldiler. Bu nedenle yıllardır Serok Apo üzerinde tecrit var. Bu nedenle gerillaya karşı kimyasal silah kullanılıyor” dedi.

PYD sözcülerinden Şerzad Elo ise konuşmasında “şehid Eli Özsavunma Güçleri üyesiydi. Eğer bizler şehitlerimizin onurunu bilmek taşımak istiyorsak kurumlarımızın neden nasıl kurulduğunu da bilmeliyiz. Neden Özsavunma? Neden kendimizi korumalıyız? Kime karşı kendimizi savunmalıyız? Bize saldıran kim? Eğer bu sorulara anlamlı cevap verebilirsek şehitlerimizin onurunu da tanırız, biliriz. Ona göre hareket ederiz” dedi.

Şehid Eli Hewas Doku anması şehidin hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ve “şehit namırın” sloganı ile son buldu