YENİLENDİ

Şêx Saîd ve arkadaşları Dortmund ve Münih'te anıldı

Almanya’nın Dortmund ve Münih kentlerinde Şêx Saîd ve arkadaşları için anma etkinliği düzenlendi.

ŞÊX SAÎD'İN İDAM EDİLİŞİNİN 99. YILI

Civaka Îslami ya Kurdistan (CÎK), İstiklal Mahkemesi’nin verdiği kararla 29 Haziran 1925’te Amed’de idam edilen Şêx Saîd ve 46 arkadaşı için anma etkinliği düzenledi. Dortmund’da özel bir salonda düzenlenen anma salonuna, Şêx Saîd ve dava arkadaşlarının fotoğrafları ile farklı tarihlerde şehit düşen Kurdistani alimlerin fotoğrafları asıldı.

ŞÊX SAÎD HAKİKAT TUTKUSUYLA LİDERLİK YAPTI

İlahilerin okunması ardından Kurdistan Çağdaş ve Yenilikçi İslam Hareketi (Tevgera Alimên Îslamî û Kurdistanî Hemdem û Nûjen) Genel Başkanı Ahmet Hafız Turhallı bir konuşma yaptı.  Şêx Saîd ve dava arkadaşlarının 1925 yılında Kurdistan’da halkın insani ve İslami hakları için mücadele ettiklerini belirterek, “Düşmanımız bugün de bu topaklar üzerinde 12 bin yıldır yaşayan bir milleti bitirmek istediler. Şêx Saîd ve arkadaşlarının hedefi özgür ve bağımsız bir Kurdistan’dı. Amacı, Kurdistan’da yaşayan tüm toplumların özgür yaşamlarını sürdürmesini sağlayacak bir Kurdistan kurmaktı. Her millet kendi değerleri ile vardır. Toplumun huzuru, özgürlüğü ve kimliğini savunmak için yaşamını yitirenlere şehit diyoruz. Şêx Saîd ileri yaşına rağmen bunu istedi ve bu uğurda şehit düştü. Halkın taleplerini savunmayanlar liderlik yapamaz. İkilem yaşayanlar liderlik yapamaz. Hakikati savunma tutkusu olmayanlar, küçük hesaplar peşinde koşanlar liderlik yapamaz. Yaşlı Şêx’de bu hakikat tutkusu ile liderlik yaptı ve şehit oldu” dedi.

ÖZGÜRLÜK HAREKETİ VE ÖNDER APO ÜZERİNDE DE BUNU DENEDİLER

Türk devletinin, onları o dönemde halk ve uluslararası kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmak için çabaladığını belirten Turhallı, bu itibarsızlaştırma siyaseti bugün de Özgürlük Hareketi üzerinde devreye konulduğunu söyleyerek, “Hem Özgürlük Hareketi hem de lideri Önder Apo üzerinde bunu denediler ancak bunu başaramadılar. Bugün Özgürlük Hareketi tüm alanlarda bir başarı sahibi ve Kurdistan davasının temsiliyetini yapıyor” diye konuştu.

Turhallı’nın konuşmasını ardından Şêx Saîd ve arkadaşlarının mücadele yaşamlarını ve şehadetlerini konu alan belgesel sunumu yapıldı. Ardından Mele Salîhê Botî bir konuşma yaptı. 

Dengbêj Maruf tarafından Şêx Saîd ve arkadaşları anısına dengbêj kilamlarında ölümsüzleşen eserler seslendirildi.

MÜCADELE GELENEĞİNE SAHİP ÇIKMAK HER KÜRT'ÜN GÖREVİ

Daha sonra Almanya Kürt Enstitüsü Başkanı Şemsedin Akalan söz aldı. Akalan, Şêx Saîd ve arkadaşlarının mücadelesinin ve şehadetlerinin Kürt halkının mücadele yolu olduğunu belirterek, bu mücadele geleneğinin günümüzde de diri bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Akalan, Şêx Saîd ve akabinde gelişen tüm Kurdistani mücadelelerinin geleneğine sahip çıkmanın her Kürt’ün görevi olduğunu belirterek, en iyi sahiplenme şeklinin ise Kürtçenin günlük yaşamda kullanılması olduğunun altını çizdi.

ÖZGÜRLÜK HAREKETİ TÜM DİRENİŞLERİN DEVAMI

Anmaya katılan Şêx Saîd’in torunu ve eski Xinûs Belediye Başkanı Hasan Fırat da, Şêx Saîd ve arkadaşlarının dava süreçlerini anlatarak, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin bugün de Kurdistan Özgür dağlarında alevlendiğini vurguladı. Fırat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önderliğinde başlayan Özgürlük Hareketinin tüm direniş tarihlerinin devamı olduğunu belirterek, Kürt halkının Özgürlük Mücadelesini sahiplenmesi ve bu anlamda mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

MÜNİH

Şêx Saîd ve 46 yoldaşı için bir anma da Almanya’nın Münih kentinde gerçekleştirildi.

Şêx Saîdler şahsında Kurdistan’ın özgürlüğü için şehit düşenler anısına bir dakikalık saygı duruşu sonrası Münih Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı ve çok sayıda konuşma yapıldı. Sinevizyon gösterimi sonrası ise sanatçılar Azad Bingöl ve Şerif sahne aldı.