AKPM : Leyla Güven derhal serbest bırakılmalı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Leyla Güven derhal serbest bırakılmasını Ankara’dan talep etti

AKPM icra bürosunun önerisi üzerine “acil gündem” kapsamında Türkiye’ye ilişkin rapor, Çarşamba günü bir komisyonda oy çokluğu ile kabul edildi.

Rapor, “Türkiye’de giderek ağırlaşan politik muhalefetin durumu ve bunların temel haklarının Avrupa Konseyi’ne üye bir devlette korumak için neler yapılmalı ? » başlığı altında iki raportör tarafından hazırlandı. Acil olarak hazırlanan rapor, üye devletleri denetleme (monitoring) komisyonu tarafından onaylandı. AKPM Genel Kurulu’nda da oylanması bekleniyor.

Raporda, açlık grevindeki Leyla Güven’in Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması talebine de yer verildi.

AKPM Sosyalist Grubu üyesi Marianne Mikko ve Muhafazakar Hristiyan Demokrat üyesi Nigel Evans tarafında kaleme alınan raporda, “Leyla Güven’in PKK’nin kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın İmralı adasında maruz kaldığı tecridin kaldırılması amacıyla” süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğu hatırlatıldı.

Güven’in talepleri ve sağlık durumuna dikkat çekilen raporda, Güven’in sağlığının ciddi derecede zedelendiği kaydedildi.

Hakkındaki suçlamalara ve dokunulmazlığının kaldırılmasına işaret edilen raporda, bu durumun giderilerek derhal serbest bırakılması istendi.

ENDİŞE VERİCİ

Rapor Leyla Güven’in 78. güne giren açlık grevine atıfta bulunurken, “seçilmiş olan bir parlamenterin hak araması ve parlamenter olarak haklarını araması amacıyla böylesi bir eyleme başvurmak zorunda kalmasının demokrasi açısında endişe verici olduğuna” dikkat çekildi.

Parlamenter seçilmiş olmasına rağmen, yaptığı konuşmalar nedeniyle “hapiste tutulmasının kabul edilemez” olduğuna vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin, hukuk devleti, serbest ve özgür seçimler ve güçler ayrılığı ilkeleri, çoğulcu demokrasi, basın özgürlüğü ve insan hakları konusunda giderek bir gerilemeyi yaşadığı, bu gidişatın durdurularak Avrupa Konseyi’nin normlarına geri dönmesi çağrısı yapılıyor.

156 PARLAMENTERİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILDI

Raporda, “Türkiye’de HDP’nin Eş Genel Başkanlarının aynen 156 diğer parlamenterin konumunda olduğu gibi dokunulmazlıklarının kaldırılarak hapse atıldığı ve bunun ne düşünce özgürlüğü, ne de parlamenterlik görevi ile bağdaşır olmadığı” kaydedildi.

Vekillerin mağdur edildiğini belirten AKMP raporu, Ankara iktidarını bu durumu acilen gidermeye çağırdı.

Türkiye'de darbe girişiminde bu yana insan hakları, hukuk devleti ve demokrasinin giderek derinlemesine zayıfladığının altını çizen rapor, AİHM’in Selahattin Demirtaş kararına atıfta bulunarak, bunun gereğinin yapılmasını istedi.

Yüzde 10 seçim barajı ve basın üzerindeki baskıların da hatırlatıldığı raporda hukuk alanında uzman Venedik Komisyonun talep ve önerilerinin Türkiye tarafından dikkate alınarak bunların gereğinin ivedilikle yapılması talep edildi.

RAPOR AKPM GENEL KURULU’NDA OYLANACAK

12 sayfadan oluşan ve son 3 yıldır Türkiye’nin bir panoramasının çizildiği raporun, bugün öğleden sonra saat 15h30 ile 17h00 arası AKPM Genel Kurulu’nda başlayacak tartışmalar ve sunulması beklenen ortak karar önergeleri sonrası onaylanarak AKPM'nin kararı haline gelmesi bekleniyor.