Alman mahkemesi: YBŞ ve YPG’nin bayrakları yasak değil

Almanya’nın Kassel kentindeki idare mahkemesi, polisin bir yürüyüşte keyfi şekilde taşınmasını engellediği YBŞ ile YPG’nin bayraklarının yasaklı olmadığını bildirdi.

Alman devletinin kriminalizasyon siyasetine karşı Kürtler bir hukuk mücadelesini daha kazandı. 7 Ekim 2017 günü Kassel kentinde “Kürdistan’ barış-Abdullah Öcalan’a özgürlük” adıyla gerçekleşen yürüyüşte Şengal ile Êzidî toplumunun savunma gücü olan Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ)’nin bayraklarını taşınmak istenmiş, ancak bu polis tarafından engellenmişti.

Aralarında YPG/YPJ, PYD ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerinin bulunduğu Kürt özgürlük hareketinin birçok sembolünü yasaklayan Alman İçişleri Bakanlığı’nın 2 Mart 2017’deki genelge yer alan “yasaklı bayraklar” listesinde olmamasına rağmen, polisin YBŞ’nin bayrağını taşınmasına keyfi şekilde izin vermemesi yargıya taşındı.

MAHKEME HESSEN POLİSİNİ HAKSIZ BULDU

YBŞ’nin bayrağını taşınmak isteyen bir Kürdistanlının Hessen Eyaleti polisine yönelik açtığı davada Kassel İdari Mahkemesi kararını açıkladı. Dava ile ilgili herhangi bir duruşma yapma gereği duyman mahkeme kararını yazılı olarak verdi. 5 Ocak 2020 tarihli kararda mahkeme Hessen eyaletinin söz konusu yürüyüşteki tutumunu haksız bularak, sadece YBŞ’nin değil aynı zamanda YPG bayrağının da yasaklı olmadığını bildirdi.

Mahkemenin kararına ilişkin açıklama yapan Kürdistanlının avukatı Sven Adam, YPG ve YBŞ güçlerinin Êzidileri 2014’te gerçekleşen DAİŞ’in soykırımından kurtardığını hatırlatarak, devamla şu tepkiyi gösterdi: “Herkesin bildiği bu gerçeğe rağmen Alman güvenlik güçlerinin böyle bir yasak getirmesi başından beri anlamsızdı ve böyle bir yargılamaya da aslında gerek yoktu.”