Almanya'da çiftçiler, başlattıkları grev haftası ile hükümeti tarımsal sübvansiyonları azaltma planından vazgeçirmek istiyor. Makinistler ise çalışma saatlerinin ve maaşlarının yeniden düzenlenmesini talep ediyor.
Tarımda alanında Alman hükümetinin sübvansiyanları kesme politikasına karşı 8 Ocak Pazartesi günü Almanya genelinde için ülke çapında çiftçiler greve gitti. 10 Ocak Çarşamba günü ise ücretlerin ve çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini talep eden makinistler greve gidiyor.
ÇİFTÇİLER TRAKTÖRLERİYLE YOLLARDA
Luxemburg sınırındaki Trier’den Berlin’e, İsviçre sınırındaki Lörrach’tan Bremen, Hamburg ve Kiel’e kadar çiftçiler, ülkenin dört bir yanında traktörleri ve kamyonlarıyla otobanların girişlerini, otoyol bağlantı kavşaklarını kapattı. Şehir içlerinde ise çiftçiler ana arterleri traktörleriyle kapattı.
Almanya’da Eylül 2021’de iktidara gelen Sosyal Demokratlar (SPD), Yeşiller (Die Grünen) ve Liberaller (FDP) tarafından oluşturulan Ampul Koalisyonunun çiftçilere yönelik izlediği politikalar eleştiriliyor. Çiftçiler, Almanya’da tarımın geliştirilmesi için mazot ve motorlu taşıtlarda vergi muafiyetine tabi. Ancak Ampul Koalisyonunun 2024 yılı için hazırladığı bütçe kapsamında çiftçilerin tarımsal araçlarda kullanılan mazot ve motorlu taşıtlar vergisindeki muafiyetin kaldırılacağı belirtiliyordu.
Çiftçiler, kuzeybatı eyaleti Schleswig-Holstein’ın Lübeck kentinde 5 Ocak’ta deniz yoluyla tatilden dönen Ampul Koalisyonunda Yeşiller'in ana müzakerecisi ve yeşil çizgiyi temsil ettiği belirtilen Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in içinde feribotun karaya yanaşmasına izin vermedi.
Ayrıca, Alman hükümetinin tarımsal motorin vergisinin iptal edilmesine karşı protestolarına 8 Ocak'ta ülke genelinde düzenlediği gösteri ve eylemlerle başlayan çiftçilere Alman toplumu da destek verdi. Çiftçiler, eylemlerini 15 Ocak 2024 tarihinde büyük bir gösteriyle başkent Berlin’e taşımayı planlıyor.
10 Ocak: Kuzeybatı eyaleti Schleswig-Holstein Çiftçiler Birliği tarafından Nordfriesland ve Schleswig-Flensburg, Herzogtum Lauenburg, Stormarn ve Ostholstein-Lübeck bölgelerinde sütun gezileri düzenlenecek. Aynı gün Rheinischer Landwirtschafts-Verband (Ren Bölgesi Tarım Derneği) tarafından Düsseldorf’ta eylemler düzenlenecek. Öte yandan Saksonya Eyaleti Çiftçiler Birliği tarafından öğlen 12:00'den itibaren Dresden'deki Theaterplatz'da büyük gösteri düzenlenecek. Kassel Bölgesi Çiftçiler Birliği tarafından Kassel'deki Bölge Konseyi'ne yürüyüş organize edilecek ve Bavyera Çiftçiler Birliği tarafından Augsburg'da saat 10:00'dan itibaren protesto mitingi düzenlenecek.
11 Ocak: Brandenburg Çiftçiler Birliği tarafından Cottbus'ta ulaşım geçit töreni düzenlenmesi, Hessen Çiftçiler Birliği tarafından Opernplatz'da miting ile Frankfurt'a yürüyüş düzenlenmesi planlanıyor.
12 Ocak: Schleswig-Holstein Çiftçiler Birliği tarafından Plön ve Rendsburg-Eckernförde bölgelerinden Kiel'e ve Kiel üzerinden çevre kollara geziler düzenlenecek. Rhineland Çiftçiler Birliği ve Westphalian-Lippe Çiftçiler Birliği tarafından "Landwirtschaft trifft Politik“ (Tarım siyasetle buluşuyor) kampanyası kapsamında bölgedeki Federal Meclis üyelerine bir ziyaret yapılacak. Bavyera Çiftçiler Birliği tarafından Nürnberg'de saat 11:00'de protesto mitingi düzenlenecek. Güney Almanya’daki Federal Karayolu Taşımacılığı, Lojistik ve Bertaraf Birliği (BGL-Süd) ve Bavyera Eyaleti Taşımacılık ve Lojistik Şirketleri Birliği (LBT) tarafından Münih, Theresienwiese'de kamyon protesto eylemi yapılacak.
Tarımsal mazot sübvansiyonlarının azaltılması ve tarımsal motorlu araçlardaki vergi düzenlemesine karşı 15 Ocak’ta ise tüm çiftçilerin traktörleriyle katılacağı Berlin Brandenburger Tor’daki büyük yürüyüşün düzenlenmesi hedefleniyor.
Öte yandan Alman siyasetçiler, çiftçilerin gösterileri hakkında “Gösteriler kanun ve düzene uygun olduğu sürece meşrudur. Gösteri hakkı anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır - buna uygun şekilde kayıt altına alınmış yürüyüş ve mitingler de dahildir” diyor.
MAKİNİSTLER DE GREVE GİDİYOR
Almanya’daki bir diğer grev de tren makinistleri sendikası GDL tarafından yapılacak.
GDL sendikası, vardiyalı çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin 38 saatten 35 saate indirilmesi ve tam ücret telafisi ile aylık 555 avroluk bir artış ve enflasyon telafisi primi talep ediyor. Talepleri karşılanmayan ve 2023 yılında 4 defa greve giden Tren Makinistleri Sendikası (GDL), yolcu taşımacılığında ilan ettiği grevleri Çarşamba gecesinden Cuma akşamına kadar sürdürecek. GDL'den yapılan açıklamada, "Deutsche Bahn AG, Transdev ve City Bahn Chemnitz'deki GDL üyeleri 10 Ocak saat 02:00'den 12 Ocak saat 18:00'e kadar iş bırakmaya çağrılıyor" denildi.
Ayrıca Almanya’nın en büyük demiryolu kargoculuk şirketi DB Cargo'daki iş bırakma eylemi ise 9 Ocak'ta başladı.
Almanya’daki grevlerin ilerleyen günlerde başka sektörlere de yayılması bekleniyor.