Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü: Abdullah Öcalan özgür olmalı

Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü David Shoebridge, PKK'nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurguladı.

Sydney’deki eyalet parlamentosu önünde gerçekleştirilen "Dünya Öcalan Kitapları Günü" etkinliğine katılarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın eserlerinden pasajlar okuyan Avustralya Yeşiller Partisi Senatörü David Shoebridge, Kürt sorununun siyasi ve demokratik çözümü için PKK'nin 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılarak Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini vurguladı.

"Kürtlerin kendi kaderini tayin mücadelesi önemlidir. Bence dünya çapındaki en önemli özgürlük mücadelelerinden biri ve çoğu zaman Kürt mücadelesi dünyanın geri kalanı tarafından kasıtlı olarak göz ardı ediliyor” diyen Yeşiller Senatörü David Shoebridge, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen hafta Federal Parlamento'da terörizmle ilgili bir yasa tasarısı vardı. Hükümet yasayı değiştirmeye çalışıyor böylece Avustralya'da 'terör örgütleri' olarak listelenen örgütler hiçbir şekilde incelenmeyecektir. Geçen haftaki o yasaya kadar kalıcı bir dinleme olacak. Terör örgütüyle ilgili her hafta yılda üç kez inceleme yapılıyordu ve muhtemelen bildiğiniz gibi Avustralya hükümeti, Türkiye ve ABD'nin baskısıyla PKK'yi terör örgütü listesine aldı. Bence bu kesinlikle Avustralya tarafından gözden geçirilmesi gereken bir liste ve geçtiğimiz haftalarda Japonya'nın PKK'yi listeden çıkardığını gördük. Terör örgütü olmadığını kabul ediyorum. Ancak Avustralya'da listeleme devam ediyor ve yalnızca listeleme devam etmekle kalmıyor, hükümet bunu incelemeye bile gerek duymadan kalıcı bir liste olarak bırakmak istiyor. Ve bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Ve Senato'daki toplantıda da söz konusu listenin gözden geçirilmesi gerektiğini açıkça belirttim. Yasayı değiştirmememizin nedenlerinden biri de bu, çünkü kesinlikle incelemeye devam etmeleri gerekiyor. Avustralya tarihinde 30 ya da 40 yıl geriye gitseydik şunu çok iyi biliyoruz ki, Afrika Ulusal Kongresi (ANC) terör örgütü listesine alınırdı ve Nelson Mandela önemli bir uluslararası terörist olarak kabul edilirdi. Tarihin ANC'nin aslında bir kurtuluş hareketi olduğunu ve Nelson Mandela'nın da 20. yüzyılda gördüğümüz kurtuluş hareketinin büyük liderlerinden biri olduğunu kanıtladığını biliyoruz. Dolayısıyla PKK'yi elbette gözden geçirmeliyiz ve elbette onun kalıcı bir terör örgütü olduğunu söyleyen yasalarımız olmamalıdır."