Cenevre’deki 'Abdullah Öcalan'a özgürlük' eylemi 3. yılını geride bıraktı

İsviçre’nin Cenevre şehrindeki nöbet eyleminin 3. yıl dönümü nedeniyle gerçekleşen yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için özgürlük mesajı verildi.

27 Kasım 2020'de Türkiye ve Kurdistan cezaevlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan açlık grevine destek amaçlı olarak İsviçre'nin Cenevre Kentinde bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde başlatılan oturma eyleminin 3. yıl dönümü nedeniyle merkezi bir yürüyüş gerçekleştirildi. 

"Dem Dema Azadiyê ye" hamlesi kapsamında başlatılan ve her Çarşamba kurulan çadırın önünde sürdürülen oturma eyleminde 3 yıl boyunca Abdullah Öcalan'ın paradigması çeşitli etkinlikler ile dünya kamuoyuna tanıtılmaya çalışıldı. 

10 Ekim 2023 tarihinde  küresel çapta başlatılan "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında devam eden oturma eyleminin 3. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen yürüyüşe yüzlerce Kurdistanlı ve dostu katıldı.

EYLEMCİLER: ÖNDER APO ARTIK ÖZGÜRLEŞMELİDİR

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) binasının bulunduğu Palais Wilson meydanında yoğun yağmur altında biraraya gelen kitle burada yürüyüş öncesi bir açıklama gerçekleştirdi. 

"Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa çözüm"  hamlesi İsviçre komitesi adına  İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer yaptığı konuşmada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın artık özgür olması gerektiğini belirterek "Cenevre'de 3 yıldır  devam eden 'Dem dema azadiyê ye' hamlesinin  4. yılına giriyoruz. Bizler bu yılı Önder Apo’nun özgürlük yılı yapacağız. Halkımızdan umutluyuz, yurtseverlerimizden ve dostlarımızdan umutluyuz. Her ne olursa olsun bu yıl  Önderliğimizi fiziki özgürlüğüne kavuşturmalıyız. Ve bunun için bize düşen sorumluluğu yerine getirerek Kürt halkı olarak Önderliğimizin özgürlüğüne sahip çıkacağız. Başlatılan bu hamleyi sonuna kadar götüreceğiz. Kim ne derse desin Önderliğimizi özgürleştireceğiz" dedi.

Açıklama sonrası yürüyüşe geçen kitle yürüyüş boyunca sık sık "Bijî Serok Apo", "Be Serok Jiyan Nabe", "Jin Jiyan Azadî" sloganları attı. 

Yürüyüşün ardından oturma eyleminin devam ettiği  BM  Ofisi'nin bulunduğu Nations meydanına ulaşan kitle adına KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı adına siyasetçi Mehmet Aslan bir konuşma yaptı.

Aslan "Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm" hamlesi kapsamında Türkiye ve Kürdistan cezaevlerindeki tutsakların sürdürdüğü açlık grevi eylemleri ile gerilla direnişini selamlayarak başladığı konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın artık özgür olması gerektiğini vurguladı. Aslan konuşmasında "Kürtler bütün baskılara rağmen Önderliğine sahip çıktı, sahip çıkacaktır. Hiç bir baskı bize boyun eğdiremeyecek. Başta Önder APO İmralı işkence sistemine karşı görkemli bir direniş içinde olmuştur. İmralı'da başlattığı direnişi hala sürdürüyor. Buna paralel olarak yurtsever halkımız 4 parça Kurdistan'da, dağlarında direniyor. Burada 3 yıldır eylem yapan arkadaşları kutluyoruz. Başta Cenevre halkı olmak üzere bütün Kurdistanlılar bu eylemi sahiplenmeli dahada ileri götürmelidir. Halkımız AKP faşizminin politikalarına asla boyun eğmeyecek. Çünkü yüzyıllardan beri baskılara karşı direne direne bugünlere geldiyse bugün de direnecektir. Bu faşizme teslim olacak bir tek Kürt bulamayacaklar. Başta BM'ye, dünya devletlerine bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Kürtler Orta Doğu'da direniyorsa bu sadece kendileri için değil, DAİŞ karalığının dünyaya yayılmasını engellemek içindir. Rojava direnişi bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşti. Bugün Avrupalılar DAİŞ belasından uzaksa bu Kürtlerin direnişi sayesindedir.Bu direniş aynı zamanda dünyada yok sayılan bütün kimliklerin özgürlüğü için de bir direniştir. Kürtler bütün dünya hakları için direniyorsa BM, Avrupa ülkeleri de Kürt halkının özgürlüğü için rol üstlenmelidir. Kürtlerin haklarının tanınması noktasında çaba göstermelidir" dedi.

Daha sonra İmralı hücre maketini temsillen alana getririldi. Maketin parçalanması sonrası eylemciler BM önünde kurulan her Çarşamba kurulan çadırda eylemlerini saat 17.00 kadar sürdürdü