GÖRÜNTÜLÜ

Cenevre eylemcileri Apê Nemir'i andı: Apê Nemir gibi direnin

BM Ofisi önünde oturma eylemi yapan Kürdistanlılar, İmralı tecrit ve işkence sistemine karşı sessiz kalmama çağrısında bulunurken, “Barış ve özgürlük için siz de Apê Nemir gibi bu ağır işkence ve tecride karşı direnin” dedi.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yaşayan Kürdistanlıların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 25 Ocak 2021'den bu yana her hafta Çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM) önündeki Nation Meydanı’nda gerçekleştirdikleri oturma eylemi devam ediyor.

Bu hafta düzenlenen eylem Pazartesi günü geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kobanê direnişinin sembollerinden Apê Nemir (Xelîl Osman Hemê) anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Eylem Komitesi adına açıklamayı Hasan İnci okudu. İnci, Kürdistan ve Türkiye'de kalıcı barışın tek şartının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması olacağını dile getirdi. 

İmralı'da sürdürülen tecrit ve işkence sistemine değinen İnci ,Kürt halkının, 25 Mart 2021'den bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan herhangi bir bilgi alamadığını söyledi.

İnci, "Önder Apo İmralı Cezaevi'nde ağır tecrit koşullarında tutulmakta, avukatı ve ailesiyle görüşme talebi ise çeşitli bahanelerle engellenmektedir. Bu durum insan haklarına ve uluslararası hukuk ilkelerine aykırıdır" dedi.

Abdullah Öcalan'ın sadece Kürt halkının lideri olmadığına dikkati çeken İnci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Ortadoğu'da barış, demokrasi ve halkların kardeşlik mücadelesinin de öncüsü ve yürütücüsüdür. Bugün Önderliğimizin fikirleri ve çözüm paradigması, aynı zamanda Türkiye'de ve bölgede yıllardır süren savaşın sona ermesi ve kalıcı bir barışın sağlanmasının da anahtarıdır. Ancak bu fikirleri susturmak için yürütülen tecrit politikası, barış, demokrasi ve insan hakları mücadelesini yok etmektedir. Kürt halkı olarak bu tecridin bir an önce sona ermesini talep ediyoruz.  Dünya kamuoyunun ve uluslararası kurumların bu konudaki sessizliği bizi endişelendiriyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve ilgili kurumlar başta olmak üzere demokrasinin insan haklarını koruyan tüm güçlerini Önder Apo'nun özgürlüğü hareketine katılmaya çağırıyoruz.  Tekrar hatırlatıyoruz;  bu hukuk dışı uygulamalara karşı sessiz kalınması kabul edilemez."

Son olarak Apê Nemir'i anan Hasan İnci, “Barış ve özgürlük için siz de Apê Nemir gibi bu ağır işkence ve tecride karşı direnin; sessiz kalmayın. Apê Nemir, Kobanê direnişinin simgesiydi. Kürt halkı 23 Ekim 2014'te onu Kobanê'de direnişin ön sırasında tanıdı. Apê Nemir, o yaşta direnç ve cesaret gösterdi. İnsanlığın mücadelesinde, işgalci düşmanlara karşı bizlere daima özgürlük yolunu açan kahraman şehitlerimizi saygıyla anıyor, önlerinde eğiliyoruz” diye konuştu.