Yunanistan göç meselesine Avrupai bir çözüm istiyor

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı, İtalya’nın tartışmalı bir anlaşma kapsamında Arnavutluk’a ilk göçmen grubunu göndermesi ardından yaptığı açıklamada, Avrupa düzeyinde bir çözüme öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Muhafazakar hükümetin Göç ve İltica Bakanı Nikos Panagiotopoulos, özel televizyon kanalı Skai'ye yaptığı açıklamada “İkili anlaşmalarda yer alan öneriler bizi hiçbir yere götürmeyecek. Hiç kimse bu sorunun üstesinden tek başına gelemez” dedi. 

Panagiotopoulos, “Bu nedenle Başbakan (Kyriakos Miçotakis) Perşembe ve Cuma günü yapılacak Avrupa zirvesinde göç politikasına yönelik bir Avrupa çözümünden bahsedecek.” diye ekledi. 

Panagiotopoulos ayrıca, Arnavutluk’taki yapının binden fazla kişiyi barındırmasının amaçlanmadığına dikkat çekerek, toplamda Avrupa Birliği’ne giren yüzbinlerce göçmen göz önüne alındığında bunun “süper bir proje” olmadığını ifade etti.

Roma ve Tiran arasında tartışmalı bir anlaşmanın imzalanmasının üzerinden bir yıldan biraz daha az bir süre geçtikten sonra, İtalyan sularında yakalanan göçmenlerden oluşan ilk grup çarşamba günü Arnavutluk'a ulaştı. Böylece ilk kez iltica talebi Avrupa dışına çıkarılmış oldu. 

Türkiye ile olan uzun kara ve deniz sınırı nedeniyle göçmen gelişlerinin ön cephesinde yer alan Yunanistan,  27 AB Üye Devletinin tamamını kapsayan bir çözümün öngörülebileceğini daha önce de defalarca ifade etmişti.

Atina, Almanya'nın geçen ay polis kontrollerini altı ay süreyle tüm sınırlarına yayma kararını da eleştirmişti. Yunanistan, son on yılda göçmen sayısında yaşanan artışın ardından yeni sığınmacıları kabul etme konusunda isteksiz davranıyor.