GÖRÜNTÜLÜ

Dîrok Sêrt: Heval Axîn bir özgürlük arayışçısıydı

Şehit yoldaşı Axîn Mûş’un mücadelesini ve duruşunu anlatan gerilla Dîrok Sêrt, “Heval Axîn bir özgürlük savaşçısıydı. Tüm çabası Rêber Apo’yu doğru anlamak içindi” diye belirtti.

AXÎN MÛŞ

Aslen Mûş’un Kop ilçesinden olan Axîn Mûş, 1979 yılında Kıbrıs-Lefkoşa’da dünyaya geldi. 1997 yılında PKK’ye katılan Axîn, 2000 yılında dağların yolunu tuttu. Mücadele yılları boyunca birçok alanda gerilla savaşı yürüten, YJA Star Komuta Konseyi Üyesi ve Amed Eyalet Komutanı Axîn Mûş, 17 Eylül 2023’te Amed’in Licê alanında çıkan çatışmada kahramanca savaşarak şehit düştü.


Dîrok Sêrt, yoldaşı Axîn Mûş’un şehadet yıl dönümünde mücadelesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dîrok Sêrt, Axîn Mûş’u 2001 yılında Qendîl'de tanıdığını ve uzun bir süre birlikte kaldıklarını belirterek, “Heval Axîn’in dedesi Kıbrıs savaşında yer aldığı için o da orada doğup büyüyor. Ülkesinden, kültüründen, dilinden uzak büyümüş olsa da özünü korumuştu. Ailenin yurtsever olması ve Kürdistan topraklarına bağlılığı heval Axîn’in üzerinde bir etki yaratmıştı. Çok mütevazı bir arkadaştı. Yoldaşlarının gelişimi için büyük çaba harcardı. Yoldaşlarına çok bağlıydı. Her zaman bir arayış içindeydi; kadın mücadelesine ve özgürlüğüne inanıyordu.

Özgürlüğe ulaşmak istiyordu. Çok güçlü bir mücadele yürütüyordu; tüm çabası Rêber Apo’yu doğru anlamak içindi. Rêber Apo'nun paradigmasını iyi anlamak için bazen gece geç saatlere kadar okuyor ve araştırmalar yapıyordu. Rêber Apo’nun paradigmasının temel ayaklarından birinin kadın özgürlüğü olduğunu söylüyordu. ‘Eğer bunu anlamaz ve bilince çıkaramazsam doğru dürüst mücadele edemem ve doğru bir devrimci olamam’ derdi. Tüm çabası kadın kurtuluş ideolojisi temelinde bilinçlenmekti” diye ifade etti.

Şehit Axîn Mûş’un her yoldaşının kalbinde yer edindiğini vurgulayan Dîrok Sêrt, sözlerine şöyle devam etti: “Heval Axîn hemcinslerini çok severdi. Sürekli, ‘Hemcinslerimizle birlikte büyümeli, tek ruh, tek fikirle birlikte yaşamalı. Eğer birlikte daha güçlü bir şekilde örgütlenirsek bu düşmanı yenebiliriz’ derdi. Heval Axîn'in örgütleme gücü çok gelişmişti. Bu gücü ve duyguyu hemcinslerinde de yaratıyordu. Yaşanan eksiklik ve hatalara asla göz yummazdı, çok sert eleştirirdi. Rêber Apo, heval Nûda Karker için ‘feriştah gibi biri’ derdi; doğrusu Axîn yoldaş da feriştah gibi biriydi. Asla yoldaşlarını kırmazdı. Her zaman ideolojiye bağlı ve örgütlü bir şekilde mücadele yürütürdü. Hatalara karşı duruşu netti; aynı zamanda eksikliğe düşen yoldaşlarını eleştirerek güç verirdi. Kendisinin ve yoldaşlarının gelişimine çok dikkat ederdi. Amed’e gittiğinde de birçok planı ve projesi vardı. Her anlamda hepimize örnek oldu.”