‘Eşitliğin özgürlüğün barışın anahtarı Öcalan’da’

Küresel çapta düzenlenen ‘Öcalan Kitapları Günü’ kapsamında İngiltere’nin Londra, Hull, Sheffield kentleri ile İrlanda’nın Cork kentlerinde Abdullah Öcalan’ın kitapları okunarak, “Eşitliğin özgürlüğün barışın anahtarı Öcalan’da" mesajı verildi.

Küresel çapta düzenlenen ‘Öcalan Kitapları Günü’ kapsamında İngiltere’nin Londra, Hull, Sheffield kentleri ile İrlanda’nın Cork kentlerinde Abdullah Öcalan’nın kitapları okunarak, “Eşitliğin özgürlüğün barışın anahtarı Öcalan’da. Tecriti kırılacak halklar özgürleşecek” denildi. 


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa siyasi çözüm için 10 Ekim’de küresel çapta başlatılan kampanya çerçevesinde ‘Küresel Abdullah Öcalan Kitapları Günü’ Britanya ve İrlanda’nın bir çok kentinde farklı etkinlikler ile düzenlendi. Öcalan’ın kitaplarının okunduğu etkinliklere, Kurdistani hareketlerden akademisyen, sendikacı, yazar ve siyasetçiler yoğun ilgi gösterdi. 

Araların da Kürt Halk Meclisi, KJAR, Tevgera Azadiye, PJAK, Civaka Azad’ın katılımı ile Londra KCC binasında Abdullah Öcalan’ın kitapları okundu. Kitap okuma etkinliğine çok sayıda kişi katılırken, ‘Kültürlerin direnişi", ‘Özgürlük sosyolojisi’, ‘Kapitalist uygarlık’ ve ‘Kadın özgürlüğü’ başlıklı kitaplarından pasajlar okundu. 

Etkinliğin açılış konuşmasına yapan KCC yöneticisi İshak Milani, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünce ve fikirlerinin tüm dünya da büyük yankı uyandırdığını ifade ederek, “Sadece Kürt halkı değil tüm dünya halkları özgürlük, eşitlik ve radikal demokrasi konusunda Önder Apo’nun fikirlerini konuşuyor araştırıyor paylaşıyor ve birer manifesto haline dönüştürüyor” dedi. Halkların Önder Apo’ya uygulanan tecriti kabul etmediklerini ifade eden Milani, “Biz bu tecride asla alışmayacağız ve kanıksamayacağız. Tecrit kırılacak önder Apo özgürleşecek” diye kaydetti. Ardından, KJAR adına Beyan Ali, PJAK adına Kawa Zone, Tevgera Azadi’den Şiwan Avare Civaka Azad’tan Aso Kemali, Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Seyit Pirsusi ve Jiyan Kadın Meclisi’nden Berfin Dersim,  Abdullah Öcalan’nın Kurmanci, İngilizce, Sorani, Farsça ve Türkçe olarak basılmış kitaplarından pasajlar okunurken, “Biji serok Apo”, “Jin jiyan azadi” sloganları atıldı. 

‘ÖCALAN’IN FİKİRLERİ DAHA DERİNDE’

Londra’da Kürt yurtseverler de evlerinde kitap okuması yaptı. Kürdistanlı çocuklar Roj ve Zana Ari’de “Öcalan’ın kitaplarını dinliyoruz, okuyoruz, öğreniyoruz. Önder Apo’yu seviyoruz” dedi. 

İrlanda Cork Üniversitesi’nde de Abdullah Öcalan’ın kitapları okundu. Felsefe bölümü öğretim görevlisi Dr. Jason Dockstader ‘Özgürlük sosyolojisi’ adlı kitaptan pasajlar okudu. Demokratik uygarlık manifestosunun üçüncü cildinde yer alan ‘özgürlük sosyolojisinin Abdullah Öcalan’ın en önemli pasajlarından biri olduğunu anlatan Dockstader, “Öcalan’ın düşüncesinin ve çalışmalarının genişliğini ve derinliğini ve politik teorisinin daha geniş bir kozmolojik ve metafizik düşünceler dizisine nasıl uyduğunu gösteriyor.” dedi. Ardından da Dockstader ilgili pasajı okudu ve “Bence bu, Öcalan'ın tüm politik teorisinin daha derin bir temel de yer aldığını gösteriyor” dedi. 

Sheffileld kentinde de okuma etkinliği düzenledi. Burada Kürtlerle Dayanışma Ağı tarafından Sheffield Üniversitesi’nde yapıldı. Çok sayıda akademisyenin katıldığı Etkinlikte Dr. Justina tarafından ‘Özgürlük sosyolojisi’ adlı kitabından pasajlar okudu. Daha sonra ‘Demokratik Konfederalizm’ konusunda tartışmalar yürütüldü. 

DAYANIŞMA AĞLARINDA ‘TECRİT’ TEPKİSİ

Liverpool Kürt Toplum Merkezi’nde Öcalan’ın kitapları okunurken, Hull’da ise Combain Adliye binası önünde yapıldı. Hull’da yapılan etkinlikte sendikacı Job Gibbins, Mike Whale ve Paul Spooner Öcalan’ın kitaplarından pasajlar okudu. İskoçya’nin Edinbourgh kentinde Kürtlere Dayanışma Ağı tarafından Light House Kitapevi’nde bir etkinlik düzenlendi. Burada yapılan kitap okuma etkinliği öncesi Öcalan üzerinde ağır tecrit uygulandığına dikkat çekilerek, eril, iktidarcı ve kapitalist modernite sahiplerinin Öcalan’ın fikirlerinden korktuğu ifade edildi. Öcalan’ın demokratik ulus paradigması ile halkların demokratik eşit özgür ve kadın özgürlükçü yaşamı sistematize ettiğine dikkat çekildi. Yapılan etkinlikte Öcalan’ın kitaplarından pasajlar okunarak tartışmalar yürütüldü.