Hayalini kurduğu yaşamla bütünleşti Partîzan

Partîzan, düşmana mesaj vermek için 2019’da halasının oğlu Taylan Ararat’ın şehadetinin yıl dönümünde Kürdistan dağlarına çıktı.

PARTÎZAN TAYLAN

Agirî'nin  Dutax (Tutak) ilçesinde 1996 yılında yurtsever bir ailede doğan İdris Bozkurt (Partîzan Taylan), çocukluğunun büyük bir kısmını köy ortamında geçirir. Bu nedenle büyüdükçe Kürt kültürünü daha iyi tanır ve kişiliği, binlerce yıllık tarihi kültürle şekillenir. Genç yaşta ailesine destek olmak için Türkiye metropollerine gider. Köyden ayrılmak, yüreğinde bir hüzün yaratır. Ancak kendisine söz verir; kültüründen asla vazgeçmeyecek ve özünü koruyacak. İstanbul’da çalışmaya başlayan İdris, bu sayede genç yaşta emeğin ve alın teriyle para kazanmanın anlamını öğrenir.

İstanbul’da yurtsever gençlik ortamıyla tanışan İdris, özellikle Şengal ve Rojava’ya yapılan saldırılardan dolayı düşmana büyük bir öfke duyar. Bu nedenle 2014 yılında mücadele saflarına katılmak ister, fakat bu hayalini gerçekleştiremeden Türk devleti tarafından tutuklanır. Tutuklama sırasında işgalci düşmanın gerçek yüzünü daha yakından gören İdris, cezaevinden çıktıktan sonra intikam almak için gençlik çalışmalarına aktif bir şekilde katılır. Başarılı çalışmalarda yer alan İdris, birçok Kürt gencinin bilinçlenmesini ve devrim saflarındaki yerlerini almalarını sağlar.

2018’de halasının oğlu Taylan Ararat’ın şehit düşmesi, heval İdris’i derinden etkiler. Düşmana olan kini daha da büyür ve intikam almak için bir kez daha gerilla saflarına katılmaya karar verir. Kuzeni şehit Taylan’ın silahını kaldırmak amacıyla 2018 yılının sonlarında gerilla saflarına katılmak için girişimde bulunur, ancak düşmana esir düşer. Düşmanın tüm işkencelerine rağmen gerilla saflarına katılmaktaki ısrarlı duruşundan taviz vermez. Artık bir Kürt olarak kendi gerçeğini, ülkesinin gerçeğini ve işgalcilerin gerçeklerini çok iyi biliyordur. Düşmana mesaj vermek için 2019’da halasının oğlu Taylan Ararat’ın şehadetinin yıl dönümünde, Kürdistan dağlarına çıkarak gerilla kamplarına bu kez başarılı bir şekilde ulaşır.

Gerilla yaşamında Partîzan Taylan ismini alır. Şehit halasının oğlunu yaşatmak amacıyla adını alır.  İlk eğitimini aldıktan sonra hayalini kurduğu gerilla yaşamı ile bütünleşir ve aktif bir katılımın sahibi olur. Gerilladaki yoldaşlık ilişkilerinden çok etkilenen Partîzan Taylan da iyi bir yoldaş olabilmek için büyük bir çaba gösterir. Fedakâr, emekçi ve çalışkanlığıyla bulunduğu her çalışmada yoldaşlarının yükünü hafifletmeyi esas alan Partîzan, gerilladaki yoldaşlık ilişkilerini şöyle tanımlıyor: “Yoldaşlık çok güçlü bir duygudur ama bunu sözlerle anlatmak mümkün değil. Yoldaşlığın tanımı çok zordur. İnsan o duyguyu ancak yaşayarak görebilir."

Doğal, mütevazı, samimi ve güler yüzlü olan Partîzan, bu özellikleriyle yoldaşlarına da moral ve güç verir. Bundan dolayı da yoldaşları arasında sevilen biri olur.

YOLDAŞLARINA ÖNCÜ VE ÖRNEK OLUR

Partîzan, Rêber Apo’nun düşüncelerini her geçen gün daha çok anlar, ona göre de özgür yaşama katılır. Kendisine verilen her görevi başarılı bir şekilde yerine getirir. Özellikle savaş tünellerinin hazırlanmasında yer alan Partîzan, moralli ve coşkulu katılımıyla tüm yoldaşlarına öncü ve örnek olur. İşgalci Türk devletinin gerillaya yönelik imha saldırılarına karşı direnişteki yerini alarak hareketli gerilla timlerine dahil olur. Hareketli gerilla timlerinde işgalci saldırılara karşı misyonunun farkındadır. Zengin taktiklerle düşmana daha fazla nasıl darbe vurulabileceğinin arayışı içinde olur. Bu yoğunlaşmalarını yoldaşları ile de paylaşır ve onların da savaş sürecinde aktif bir katılım sahibi olmaları için çabalar.

İşgalci düşmandan intikam almak için birçok kez fedai eylem yapma önerisinde bulunan Partîzan, önerisini lafta bırakmaz ve gerilla yaşamında fedai bir duruşu esas alır, çalışmalarını da bu temelde yürütür. Emekçi ve mütevazı duruşuyla yoldaşlarına öncülük eden Partîzan, düşmana ağır darbeler vuran birçok eylemde yer alır. Gerilla Partizan, 2 Ekim 2022 günü yoldaşı Êrîş Avent ile görevleri başındayken gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaşarak ölümsüzler kervanına katılır. İşgalci düşmana karşı son nefesine kadar mücadele eden şehit Partîzan, her zaman dürüst, samimi, doğal ve güler yüzüyle anılacak.