GÖRÜNTÜLÜ

HPG: Fedai komutan Hewrê Çiya yoldaşımız şehadete ulaştı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM), mart ayında “düşman saldırısı” sonucunda “Apocu fedai komutan Hewrê Çiya”nın şehit düştüğünü duyurdu.

HPG-BİM yaptığı açıklamada, “Rêber Apo’nun hesapsız, tereddütsüz ve kendisini iliklerine kadar adamış bir fedaisi olan Hewrê Çiya yoldaşımız, 2024 yılının Mart ayında gerçekleşen bir düşman saldırısında şehadete ulaştı” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Rojhilatê Kurdistan halkımızın değerli evladı, yiğit devrimcisi Hewrê yoldaş, kapitalist modernite düzenine sırtını çevirerek ve Avrupa’nın verili yaşamını elinin tersiyle iterek Kurdistan dağlarına yol aldı. Gerillacılıkta erkenden ustalaşarak Apocu fedailikte yetkinleşen Hewrê yoldaş, yüksek cesareti, dirayeti, ısrar ve çabası önemli başarıların kazanılmasını sağladı. Hewrê yoldaşımız, düşmanın üzerine bir aslan gibi yürüyen, bir şahin gibi düşmanın içine dalan ve pençesini vurduğunda da koparıcı olmasını bilen Apocu fedai komutanlığın somut örneği haline geldi. Yoldaşlarına büyük bir güven veren, halkına umut olan ama düşmanın yüreğine ise büyük korku salan demokratik modernite gerillacılığının sembol komutanlarından biri oldu. Halkımız ve hareketimiz açısından kader tayin edici özellikte seyreden son yılların mücadelesine hangi düzeyde katılmak gerektiğini ortaya koyan ölçüleri belirledi.

Yüreği Önderlik, halk, ülke ve yoldaş sevgisiyle dopdolu olan Hewrê yoldaşımız, tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Kazandığı başarılarla mücadele tarihimize yeni destanlar ekledi ve adını tarihe nakşetti. Hewrê yoldaşımızın fedailik çizgisindeki duruşu, ulusal değerlerimize olan bağlılığı, içten yoldaşlığı ve demokratik modernite gerillacılığının fedai komuta duruşundaki düzeyi bizlere daima yol gösterecektir.

Hewrê Çiya yoldaşımızın değerli ailesine, yurtsever Rojhilatê Kurdistan halkımıza ve tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz. Hewrê Çiya gibi dağların yoldaşı olan Apocu fedailer oldukça daima halkımızın sesinin gür, umudunun diri, inancının büyük ve mücadelemizin zaferinin kesin olduğunu belirtiyor, anısına layık olma mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz.”

Şehit gerillanın kimlik bilgileri şöyle açıklandı:

Kod Adı: Hewrê Çiya
Adı Soyadı: Mosleh Qazîzade
Doğum Yeri: Ciwanro
Anne – Baba Adı: Ferîşte – Bûrhan
Şehadet Tarihi ve Yeri: Mart 2024 / Zap

 

Açıklamada şehidin mücadele yaşamına ilişkin şunlar ifade edildi: “Hewrê Çiya yoldaşımız, Rojhilatê Kurdistan’ın Ciwanro kentinde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin yurtsever ve ulusal değerlere bağlı olmasından kaynaklı Hewrê yoldaşımız Kürtlük özüne bağlı bir şekilde yetişti. Küçük yaşta ailesinin geçimine katkıda bulunmak için birçok işte çalışan yoldaşımız; emek ve değer olgularıyla ilk bu süreçte tanıştı ve bu iki kavramı kutsallık derecesinde özümseyerek yaşamının temeli haline getirdi. Ailesinin ekonomik ve siyasi nedenlerle Almanya’ya göç etmesi nedeniyle 12 yaşından itibaren Almanya’da yaşamak zorunda kalan yoldaşımız, hiçbir zaman ülkemiz Kurdistan’ı aklından ve yüreğinden çıkarmadı. Almanya’da bulunduğu süreçte de ailesinin geçimine katkıda bulunmak için birçok farklı işte çalışan Hewrê yoldaşımız, kapitalist sistemin adaletsizliğine ve insanı modern kölelere dönüştüren yapısını daha derinlikli çözümleme imkanı buldu. Bu nedenle ısrarla kapitalist sistemin tüm özel savaş politikalarına rağmen özünü korumak için mücadele etti. Bu temelde Kurdistan’da yaşanan gelişmeleri sürekli takip eden yoldaşımız, özellikle partimiz PKK öncülüğünde başta Kurdistan’ı işgal eden güçler başta olmak üzere çete gruplarına karşı verilen mücadeleden derinden etkilendi. Bir Kürt genci olarak fedaice halkımızın varlığını korumak için savaşan PKK’ye bu süreçte büyük ilgi duyan yoldaşımız, Almanya’da yurtsever devrimci gençlik çalışmalarına katılarak yurtseverlik görevlerini yerine getirmeye çalıştı. Yer aldığı çalışmalarda Rêber Apo gerçekliğini daha iyi anlama imkanı bulan yoldaşımız, Kurdistan’da gerçek özgürlüğün ancak Rêber Apo felsefesiyle mümkün olabileceğine inandı. Bunun için artık sorumluluk alma vaktinin geldiğini düşünen Hewrê yoldaşımız yüzünü özlemini çektiği Kurdistan’ın asi ve koruyucu dağlarına dönerek gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini Medya Savunma Alanları’nda alan yoldaşımız, büyük bir istek ve coşkuyla gerilla yaşamına dahil oldu. Ülkesine dönmenin ve toprağı ile buluşmanın verdiği mutlulukla kısa sürede dağlara alışan yoldaşımız, özlü ve dürüst katılımı ile ilk andan itibaren tüm yoldaşlarının dikkatini çekti. PKK’nin özünün fedailik olduğunu bilince çıkaran yoldaşımız, tüm devrimcilik yaşamı boyunca bir fedai olarak yaşamak ve mücadele etmek için derinlikli yoğunlaşmalar yaşadı. Kendisini Rêber Apo ideolojisinde derinleştiren yoldaşımız, hiçbir zaman yoğunlaşmalarına ara vermedi. Pratik ile eğitimini iç içe birbirini destekleyici biçimde ele alarak kendisini günden güne gerillacılık sanatında yetkinleştirdi. Birçok çalışmada yer alan Hewrê yoldaşımız, bu çalışmalardaki temiz, titiz ve sonuç alıcı tarzıyla başarılı sonuçlar alarak yoldaşlarının güvenini kazandı. Düşman saldırılarının yoğun yaşandığı ve mücadelemizin daha da keskinleştiği süreçlerde en zorlu mücadele alanlarında yer almak için öneriler geliştiren Hewrê yoldaşımız, ancak bu şekilde birlikte bir yaşamı paylaştığı, aynı patikalarda yürüdüğü ve aynı taşa sırtını dayadığı şehit yoldaşlarına layık olabileceğini düşündü. Bunun için bulunduğu her alanda şehit yoldaşlarından aldığı güçle, daha fazla katıldı.

Apocu militan olma yolunda emin adımlarla yürüyen Hewrê yoldaşımız, devrim yürüyüşünü, yaşamını ve mücadelesini fedai çizgisinde sürdürme kararı alarak Hêzên Taybet’e katıldı. Hêzên Taybet bünyesinde güçlü bir eğitimden geçerek Apocu ideoloji, savaş sanatı, profesyonel gerillacılık ve fedai tarzında önemli bir düzey kazandı. Olağanüstü bir cesarete sahip olan Hewrê yoldaşımız, kişiliğindeki doğal cesareti Apocu fedai militanlık bilinciyle harmanlayıp, zapt edilemez bir fedai haline geldi. Hewrê yoldaşımız gittiği her alanda, üstlendiği her görevde fedailik misyonuna denk bir katılımın sahibi olmak için fedakarca emek verdi. Hewrê yoldaşımız, ‘’bir hırka, bir lokma’’ diyen Apocu ideolojinin dervişlik düsturuna yaraşır şekilde en kıt imkanlarla en zorlu görevleri başarmaya aday oldu. İmkan ve değerlerin fazla koşullarda ise asla kendisini kaybetmedi, hiçbir zaman amacından ve fedailik ölçülerinden taviz vermedi. Apocu fedailiğin her türlü imkan ve imkansızlık ortamında eksiksiz sergilenebileceğinin güzide bir örneği oldu.

Sömürgeci soykırımcı Türk devletinin Önderliğimize ve halkımıza dönük saldırılarına karşı büyük bir öfkenin sahibi olan Hewrê yoldaşımız, savaş sahasında da aynı performansı sergilemeyi bildi. Özellikle işgalci Türk devletinin 2021 yılından itibaren Medya Savunma Alanları’na yönelik geliştirdiği saldırılara karşı Apocu fedai bir militan olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmek isteyen yoldaşımız, ısrarcı duruşuyla amacına ulaşmayı başardı. İlk olarak Avaşîn’de Cumali, Çavrê ve Botanların öncülük ettiği destansı direnişe katılmak üzere Şehîd Cumalî Çorum Hareketli Birliği’ne katılarak Zap’a geçti. Burada yükselen direniş sürecinde düşmana ağır darbelerin vurulduğu eylemlerde yer alan Hewrê yoldaşımız, yüreğinde yıllarca biriktirdiği öfkesini başarılı eylemlere dönüştürdü. İşgalci düşmanın üzerine giden, mevzilerine giren, ezici darbeler vuran ve düşmanın üzerinden silah kaldıran fetih tarzını pratikleştirdi. Zap’ın geçilemez bir direniş kalesine dönüşmesinde önemli bir emek ve çabanın sahibi oldu.

Savaş sahasında önemli tecrübeler edinen Hewrê yoldaşımız, Apocu fedai komutanlıkta da güçlü bir düzey kazandı. Düşmanın 2022 yılından itibaren Zap’a yönelmesi üzerine, buradaki direnişe komutanlık düzeyinde katıldı. Hewrê yoldaşımız taktik zekası, askeri tecrübesi, fedakarlığı ve içten yoldaşlığı ile savaş tünellerinin yapımında önemli gelişmeler sağlandı. Tünel savaşlarının işgalci Türk ordusunu tıkatıp çözümsüz bırakmasında emek ve rol sahibi oldu. Hewrê yoldaşımız, tünellerde olduğu gibi arazide de yarı hareketli gerilla tim taktiğini yetkince uygulama yeteneği gösterdi. Hewrê yoldaşımız; 2022 yılı direnişinin düşmanı sonuçsuz bırakmasında ve 2023 direnişinin düşmana ağır darbeler vurulmasında önemli rol oynadı. Tüm yoğunlaşmasını düşmana vuracağı darbelere verdi. Yeni dönem gerilla taktiği üzerine yaşadığı derinlikli yoğunlaşmaları ustalıkla eyleme dönüştürdü, birçok eylemde yer alarak düşmanın bozguna uğratılmasında emek sahibi oldu. Apocu fedai bir komutan olarak devrimci operasyonların hazırlanmasında, planlanmasında ve fedaice uygulanmasında belirleyici rol oynadı. Hewrê yoldaşımız, çok az insanın cesaret edebileceği en şiddetli çatışmalar ortamında korkusuz bir biçimde düşmanın üzerine yürüdü. Sadece yürümekle kalmadı, bireysel olarak büyük bir cesaretle savaşmasının yanı sıra profesyonel gerilla timlerini de savaştırarak yoldaşlarına komutanlık yaptı.

Hewrê yoldaşımızın yüksek cesareti, dirayeti, ısrar ve çabası önemli başarıların kazanılmasında etkili oldu. Hewrê yoldaşımızın, bu duruşu ve düzeyi 2023 ve 2024 yılındaki devrimci operasyonların yüksek düzeyde başarılarla gerçekleşmesinin vesilesi haline geldi. Hewrê yoldaşımız, düşmanın üzerine bir aslan gibi yürüyen, bir şahin gibi düşmanın içine dalan ve pençesini vurduğunda da koparıcı olmasını bilen Apocu fedai komutanlığın örneği haline geldi. Yoldaşlarına büyük bir güven veren, halkına umut olan ama düşmanın yüreğine ise korku salan demokratik modernite gerillacılığının örnek ve sembol komutanlarından biri oldu.

Rêber Apo’nun hesapsız, tereddütsüz ve kendisini iliklerine kadar adamış bir fedaisi olan Hewrê yoldaşımız, halkımız ve hareketimiz açısından kader tayin edici özellikte seyreden son yılların mücadelesine hangi düzeyde katılmak gerektiğini ortaya koyan bir hakikat oldu. Hewrê yoldaşımız, duruşu, yoldaşlığı, cesareti, fedailiği ve savaş performansıyla ölçü belirleyen Apocu fedai bir komutan haline geldi. Yüreği Önderlik, halk, ülke ve yoldaş sevgisiyle dopdolu olan Hewrê yoldaşımız, tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başardı. Hewrê yoldaşımızın fedailik çizgisindeki duruşu, ulusal değerlerimize olan bağlılığı içten yoldaşlığı ve demokratik modernite gerillacılığının fedai komuta duruşundaki düzeyi bizlere daima yol gösterecektir. Yoldaşları olarak Hewrê yoldaşımızın anısını daima yüreğimizde ve mücadelemizde yaşatacağımızın ve onun şahsında tüm şehitlerimize layık olacağımızın sözünü veriyoruz.”