HPG’li 3 şehit Bern'de anıldı

Avaşîn'de Haziran ayında şehit düşen Sîdar Amed, Devrim Garzan (Bilal Onat) ve 2018 yılında Amed'de şehit düşen Çekdar Amed, başkent Bern’de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal savaşında 7 Haziran günü Avaşîn'de şehit düşen HPG gerillaları Sîdar Amed (Mazlum Yılmaz) ve Devrim Garzan (Bilal Onat) ile 1 Kasım 2018'de Amed'te şehit düşen Çekdar Amed (Serhat Coşkun) için İsviçre'nin Bern kentinde anma etkinliği düzenlendi.

Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) tarafından Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen anmaya şehit yakınları ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Anma öncesi Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Ardından KOMAW Temsilcisi Mustafa Karahan bir konuşma yaparak, şehit ailelerine başsağlığı diledi. Şehitlere layık olmaya çalıştıklarını ifade eden Mustafa Karahan, “Türk devleti direnen Kürt halkını yok etmek istiyor. Ama devrim şehitlerimizin açtığı bu yolda böyle birşey mümkün değildir. İnsanın en kıymetli olgusu canıdır. Şehitlerimiz bu noktada canları pahasına Kurdistan Özgürlük Mücadelesini büyütüyorlar.  Bu emsalsiz bir yaşam örneğidir. Hepimiz onların mücadelesine karşı borçluyuz. Başta Önder Apo olmak üzere bütün Kurdistan halkının ve Kurdistan devrimcilerinin başı sağolsun” dedi. 

ÖZGÜRLÜK HAMLEMİZİ BÜYÜTMELİYİZ

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyasına da değinen Karahan, “10 Ekim’de başlattığımız Önder Apo için özgürlük kampanyasına herkesin canla başla kendisini katması gerekiyor. Önder Apo’dan hiçbir haber alamıyoruz. Biz Kürt halkı olarak Önderimiz halkında hiçbir bilgiye sahip değiliz. Bu sadece Türk devletinin yaptığı bir tecrit değildir. Avrupa devletlerinin de ortaklığı söz konusudur. Bu yüzden bu konuda yapmamız gereken şey, daha büyük sahalara ulaşmak ve Önder Apo’yu özgürleştirme talebimizi her yere iletmemiz gerekiyor. Bunun sonucunu ancak ve ancak mücadele ile alabiliriz ” dedi. 

Kapistalist güçlerin Kurdistan üzerinde büyük planları olduğunu ancak Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin de bu planlara karşı direnişi ve hedefleri olduğunu belirten Karahan, “Bu noktada Önder Apo üzerinde tecridi ağırlaştırsa ve Kurdistan Özgürlük Gerillasına karşı savaş suçları işlese bile Kurdistan Özgürlük Mücadelesi verdiği bedellerle büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. Özgürlük Kürt halkına her zamankinden daha yakındır. 50 senedir Kürt’ü bitireceğiz diyen Türk devleti muazzam bir sıkışmıştık içerisindedir. Her gelen, tarih vererek bitireceklerini söyledi fakat bunu söyleyenler teker teker yok oldu. Bunların hepsi psikolojik savaşın, özel savaşın bir parçasıdır. Fakat Kürt halkı buna boyun eğmeyecek ve mücadelesini sonuca götürene kadar sürdürecektir” diye konuştu.

‘DAVALARINA LAYIK OLACAĞIZ’

Şehit Sîdar Amed’in mücadele arkadaşı ve Çekdar Amed’in kardeşi Argeş Amed de birer konuşma yaparak devrim şehitlerini andı ve davalarına layık olacaklarını söyledi. Argeş Amed,  kardeşi Çekdar Amed’in her zaman “Ben Önder Apo’nun militanı olacağım” dediğini aktararak, “Sonunda Önder Apo’nun militanı olup şehitler kervanına katıldı. Annemizin dediği o Kurdistan’ın damadıdır” dedi. 

Devrim Garzan’ın Almanya’da yaşayan ailesi ise anmaya videolu mesaj yoluyla katıldı. Devrim Garzan’ın babası, duygularını şöyle ifade etti: “Devrim sadece bizim oğlumuz değil, o artık bütün Kurdistan’ın oğludur. O, hiç tanımadığı, yüzünü bile görmediği insanların özgürlüğü için, Kurdistan’ın özgürlüğü için canı pahasına mücadele etti ve şehit düştü. Şehit Devrim’in yoluna layık olmaya çalışacağız. Bunun sözünü veriyoruz. Kürt halkının ve Önder Apo’nun başı sağolsun.” 

Program, şehitlerin mücadelesini anlatan sinevizyonun izlenmesi sonrası “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile son buldu.