Katalan tutsak liderden Güven’e: Sınırlar dayanışmaya engel değil

İspanya’nın özerk Katalonya bölgesinde 160 binden fazla üyeye sahip “Òmnium Cultural” adlı sivil toplum örgütünün tutsak başkanı Jordi Cuixart, Leyla Güven ve cezaevlerindeki açlık grevi direnişçilerine dayanışma mesajı gönderdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridi kırmak amacıyla 131 gündür açlık grevinde olan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’e uluslararası alandan dayanışma mesajları gelmeye devam ediyor.

Son olarak 160’den fazla üyeye sahip olan Òmnium Cultural adlı Katalan sivil toplum örgünün bağımsızlık talep ettiği için cezaevinde olan başkanı Jordi Cuixart, avukatı Olivier Peter aracılığıyla Leyla Güven’e ulaştırmak amacıyla bir mektup kaleme aldı.

Jordi Cuixart, ANF’ye ulaşan mesajında “Katalonya'dan size gücümüzü, saygımızı ve cesaretimizi gönderiyoruz”dedi.

Cuixart’ın mesajı şöyle:

“Sevgili Leyla Güven,

Adım Jordi Cuixart. halihazırda 160.000'den fazla üyeye sahip, Barcelona merkezli ve kültür alanında çalışmalar yapan Katalan sivil toplum örgütü (“Herkes için Kültür”) derneğinin başkanıyım. Mevcut durumda İspanya'da politik bir mahkumum.

Bu mektubu, şu anda açlık grevinde olan bütün Kürt mahkumlara içten dayanışma ve desteğimizi ulaştırmak, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalarını talepetmek için yazıyorum. Sevgili Leyla Güven, dileğim iyi hissetmeniz ve güçlü olmanızdır. Sivil ve siyasi hakları adaletsizliğe karşı savunmak dünyadaki tüm halkların birliğini gerektirir; bu nedenle sivil itaatsizlik onuruna ve sizin kadın hakları ve temel özgürlükler için mücadelenizdeki kararlılığınıza sahip çıktığımızı ifade etmek istiyoruz.

1 Ekim 2017 tarihinde Katalan halkının kendi kaderini tayin etmek amacıyla gerçekleştirdiği referandumu desteklemek, barışçıl bir gösteriye katılmak ve halkı isyana teşvik etmek suçlamaları nedeniyle hakkımda yaklaşık 20 yıl hapis cezası istenen bir davada bir buçuk yıldır tutuklu yargılanıyorum. Bugünlerde Madrid’deki Yüksek Mahkeme’de, siyasi bir duruşmada sanık durumundayım. Hayatımın hiçbir döneminde aktif siyasetçi olmadım ve bugün cezaevinde bulunmamın tek nedeni kültürel çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütünün başkanı olmamdır.

İçinde bulunduğumuz koşulların önemli ölçüde farklılık göstermesine rağmen, ikimiz de 21. yüzyılda devletlerimiz tarafından muhalif olma hakkımızı ve ifade özgürlüğümüzü kullandığımız için baskı altındayız. Hiçbir cezaevi, dünyanın herhangi bir yerinde idealleri için mücadele eden demokrat insanların birbirine ulaşmasını engelleyemez. Düşünceleri, insan hakları mücadelesi vermeleri ve herkes için adil ve eşitlikçi bir dünya talep etmeleri nedeniyle hiç kimse hapsedilemez.

Bu nedenle, Katalonya'dan size gücümüzü, saygımızı ve cesaretimizi gönderiyoruz. Bizleri korku ve baskı yoluyla durdurmaya ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar,bir günadaletin yerini bulacağından eminiz.

Gandhi'nin söylediği gibi “Hakikat, asla adil olan bir amaca zarar vermez.”

Sevgilerimle”

JORDI CUIXART KİMDİR?

Jordi Cuixart, 2015’ten bu yana bağımsızlık yanlısı Omnium Cultural’ın başkanlığını yapıyor. Aynı zamanda Barselona’da ambalaj makineleri üreten bir şirket olan Aranow’un kurucusu olarak biliniyor.

Katalan dernek faaliyetlerine uzun zamandır katılan Cuixart, 1996 yılında Omnium Cultural’a üye oldu. Bu dernek özellikle Katalan dili ve kültürünün gelişmesi için faaliyetlerde bulunuyor. Cuixart, 2004 yılında bağımsızlıkçı patronlar derneği olan FemCAT’ın kuruluşuna da katıldı.

Katalonya’daki bağımsızlık eylemleri ve tek taraflı bağımsızlık ilanı ardından, 4 Ekim 2017’de hakkında “ayrılıkçılık” suçlamasıyla dava açılan Cuixart, 16 Ekim’de tutuklandı. Katalonya hükümeti ve parlamentosu, Cuixart ve arkadaşlarını siyasi tutsak olarak değerlendiriyor. Uluslararası Af Örgütü de Cuixart’ın derhal serbest bırakılmasını istemişti. Savcılık 2 Kasım 2018’de Cuixart ve tutuklu diğer Katalan yöneticiler hakkında 17 yıla varan hapis cezaları istedi.