KCDK-E: 25 Kasım'da tüm Avrupa'da alanlara çağırıyoruz

KCDK-E, "25 Kasım’da tüm Avrupa’daki eylem ve yürüyüşlere herkesi katılmaya, 'jin jiyan azadî' sloganıyla seferber olmaya çağırıyoruz" dedi.

KCDK-E, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Kadın katliamları, taciz ve tecavüz kapitalist modernitenin beş bin yıllık tarihinde başat rol oynamıştır. Dünyadaki bütün devletler ve iktidarlar erkek egemenlikçi sistemle varlıklarını sürdürürlerken, varoluş ve iktidarlarını sürdürmeyi kadın üzerindeki baskıcı, katliamcı, soykırımcı politikaları ile her geçen gün en azgın biçimde devam ettirmektedirler" denildi.

'KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDET POLİTİKTİR'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Katliam, şiddet, taciz ve tecavüzün sürdüğü kapitalist sistem, kadını seks ve fuhuş sektörünün objesi olarak ele almaktadır.

Kadına yönelik şiddet, toplum içinde kadının fiziksel, cinsel ve psikolojik olarak hedef alınmasını yol açan saldırı olarak hem iktidarlar tarafından hem de erkekler tarafından uygulanmaya devam etmektedir. Kadına yönelik her türlü şiddet politiktir.
Ortadoğu ve Türkiye coğrafyasında her gün onlarca kadın katledilmekte, tecavüze uğramakta katliamlarla kadın kırımına sahne olmaktadır. Aile içi şiddet, gözaltında taciz ve tecavüz vakaları günlük baskılardır. Gerici rejimlerin asker ve polis tecavüzleri tırmanarak artmaktadır.
İran’ın başkenti Tahran’da 16 Eylül 2022’de örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra katledilen Jina Emini, tıpkı Mirabal kız kardeşleri gibi özgürlük ve insan hakları için verilen mücadelenin yüzyılımızın dünyadaki kadın hareketleri için bir sembol haline gelmiştir.
'Yaşasın kadınların enternasyonal mücadelesi', 'katledilen kadınlar isyanımızdır', 'Jina’nın saç telleri kadar alacaklıyız', 'kadınların isyanı sarsacak dünyayı' yazılı dövizler taşıyan kadınlar 'jin jiyan azadî' sloganını dünya kadın mücadelesinin manifestosu yaptılar.
Kadın eksenli yaşamın inşa edildiği Rojava’da erkek egemen zihniyet ve onun koruyucusu devlete karşı kadınlar zafer kazanmıştır. Kadınların erkek egemen zihniyetten kopuşu, özgür ve demokratik bir yaşamı inşa ederek güvence altına alınıyor. DAİŞ barbarlığını yenmiş orta çağ karanlığına karşı zafer kazanmış Rojava kadınları özgür yaşam modeliyle tüm dünyaya örnek ve umut oluyorlar.
Önder Apo’nun kadın özgürlükçü fikirleri Rojava’da hayat buldu ve şimdi tüm dünya kadınlarına bir umut olarak büyüyor. 10 Ekim'de start alan 'Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm' hamlesi kapsamında da büyük bir önem kazanan kadın öncülüklü mücadelenin her yerde büyütülmesi için 25 Kasım'da alanlarda olalım.
KCDK-E olarak 25 Kasım’da tüm Avrupa’da TJK-E öncülüğünde gerçekleştirilecek tüm eylem ve yürüyüşlere herkesi katılmaya, “jin jiyan azadî” sloganıyla seferber olmaya çağırıyoruz."