KURD-AKAD’dan ‘dayanışma ödülü’ töreni

KURD-AKAD, bu yıl AB Türkiye Sivil Komisyonu Başkanı Prof. Kariane Westrheim, HDP Eski Milletvekili Dr. İdris Baluken ve Prof. Dr. Ian İlhan Kızılhan’ı “Bilim Ödülü”ne layık gördü.

Kürt Akademisyenler Ağı (KURD-AKAD), her yıl düzenlediği tören ile akademisyenlere ‘Xelata Piştgiriyê’ (Destek ödülü) veriyor. Bu yıl Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen tören ile HDP Eski Milletvekili Dr. İdris Baluken'e Dayanışma Ödülü, AB Türkiye Sivil Komisyonu Başkanı Prof. Kariane Westrheim ile Prof. Dr. Ian İlhan Kızılhan’a ise "Özel Ödül" takdim edildi.

Törene KURD-AKAD Eşbaşkanı Dr. Dersim Dağdeviren, HDP’nin sürgündeki eski milletvekilleri Lezgin Botan, Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp, KCDK-E Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz ile kurum temsilcileri katıldı.

Tören, KURD-AKAD Eşbaşkanı Dersim Dağdeviren’in açılış konuşması ile başladı.

Törene katılamayan Dr. İdris Baluken adına ‘Bilim Ödülü’nü HDP’li eski milletvekilleri aldı. Baluken’in teşekkür mesajını ileten Lezgin Botan, Baluken’in bu törene katılma koşullarına sahip olmadığını belirterek, “ Kurdistan, Türkiye ve Ortadoğu’da onurlu bir yaşamın inşa edilmesi, özgürlük, adalet ve demokrasinin inşası için her yerde direneceğiz” dedi.

Daha sonra ödülünü alan Prof. Kariane Westrheim, teşekkür konuşmasında, “Bu ödülü özgürlük isteyenler, her yerde toplum için mücadelede ömrünü verenler adına alıyorum. Kürtlerin özgürlüğü için mücadele edenler adına alıyorum. Kürt toplumu bütün dünya için fedakârlık yapıyor. Eski bir kavim olarak, haksızlığa, sömürüye karşı yeniden tarih yazıyor” dedi.

Prof. Dr. Ian İlhan Kızılhan’a ise Almanya Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aymaz tarafından ödülü takdim edildi.

‘Xelata piştgiriyê’ töreni, sanatçı Mehmet Akbaş’ın müzik dinletisinin ardından sona erdi.