Marsilya’da PKK yasağına karşı eylem

Almanya’da Kürtlere yönelik kriminalizasyonun temel dayanağı olan PKK yasağının 30. yılında Marsilya’da binlerce kişinin katılımı ile bir eylem gerçekleştirildi.

Polisin izin vermediği ve dört saat beklettiği kitle, soğuk havaya rağmen yürüyüş konusunda ısrarlı oldu ve Avrupa Parlamentosu temsilciliğine kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

“PKK Gel e Gel Li Vire” dev pankartının taşındığı yürüyüşte kitle PKK bayrakları, “PKK-1978” yazılı dev afiş ve pankartlarla zengin görsele sahip bir yürüyüş gerçekleştirdi. Temsilcilik önüne kadar süren yürüyüş burada bir miting ile son buldu.

Mitingde Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Eşbaşkanı Enes Kanireş ve DKTM yöneticisi Fethi Tekman birer konuşma yaptı.
“PKK, Almanya tarafından yasaklanırken İçişleri Bakanı Manfred Kanther’di” diyen Kanireş, bu tarihten sonra Alman devleti İçişleri Bakanlığının kararına dayanarak yasaklama kararını 26 Kasım 1993’te açıkladıktan sonra PKK adına siyasi faaliyet yürütme, PKK’ye ait bayarak ve sembollerin kullanılması dahi suç sayıldı, çok sayıda kişi hakkında dava açıldı, cezalar kesildi” diyerek yapılan kriminalizasyona dikkat çekti.

Bu yasağın tamamen Türkiye’ye hizmet ettiğine de değinen Kanireş, Almanya’nın “iç güvenliği” gerekçe olarak gösterdiği bu kararının arkasında Türkiye ile ilişkilerin yattığının altını çizdi.

Fethi Tekman ise yaptığı konuşmada “Alman devleti, Türkiye’nin Kürt politikasına her bakımdan destek vererek, Kürt halkının demokratik hak ve taleplerinin bastırılmasına katkı sundu. Geçen süre, açılan binlerce dava, yüzlerce tutuklama, derneklere ve özel evlere sayısız baskın, Alman vatandaşlığına alınmama, sınır dışı etme tehditleri ve daha birçok terörize etme politikaları ile Kürt Halkına yaklaştı ve yaklaşmaya devam ediyor” dedi.

PKK’nin “Kürt halkının direniş ve özgürlük hareketi” olduğunun altını çizen, Tekman, “Yıllardır sürdürülen özgürlük ve demokrasi mücadelesine çok büyük bedeller ödendi. Bir halkın varolma mücadelesini terörize eden hiçbir yaklaşımı kabul etmiyoruz. Bu yanlış politikalardan derhal vazgeçilmesi çağrısını yineliyoruz. PKK’nin terör listesinden çıkartılması, diyalog ve Kürt sorununun çözümü yolunda önemli adımlar olacaktır. Alman devletinden beklentimiz bu temeldedir” dedi.
Yürüyüş sloganlarla son buldu.