Oslo’da PKK’nin kuruluşu kutlandı

Norveç'in başkenti Oslo bölgesinde yaşayan Kurdistanlılar, PKK’nin 45’inci yılını kutlamak için bir araya geldi.

Kutlama, Kurdistan ve dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Kutlamada siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yaparak, PKK’nin hangi zor koşullarda kurulduğunu ve nasıl bütün zorlukları aştığını anlattı.

Delibaş, PKK kurulana kadar Kürt ve Kurdistan tarihinin düşmanları tarafından yazıldığını, ancak PKK kurulduktan sonra Kürt halkının kendi tarihini büyük bedeller ödeyerek kendi aklıyla, cesaretiyle, kanıyla, canıyla yazarak bu günlere gelindiğini vurguladı.

PKK için “Şehitler Partisi” diyen Delibaş, ayrıca 12 Eylül faşist askeri cuntaya karşı PKK'nin ilk öncü kadrolarının Amed zindanında verdiği büyük direniş ve 1984’te sıkılan ilk kurşunu da anlattı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplo ve tecride de dikkat çeken Delibaş, “Uluslararası komplo NATO planıdır” dedi.

Delibaş, “Dünyada başka eşi-benzeri bulunmayan İmralı Sistemi de NATO’nun eseridir. TC, sadece İmralı’da gardiyanlık yapmaktadır” diye ekledi.

Abdullah Öcalan’ın paradigması ile PKK’nin evrenselleştiğini kaydeden Delibaş, "PKK’nin kuruluşu Kürdistan ulusal kurtuluş mücadelesiyle sınırlı kalmadı, Serok Apo’nun paradigmasıyla PKK evrenselleşti. Dünyanın dört bir yanında PKK’nin, Kürt halkının dostları var. Dünyanın hemen her tarafından dostları, Rêber Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hamlasını yükseltiyorlar” şeklinde konuştu.

Kutlamada PKK tarihini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapılırken sanatçılar Hozan Şemdîn, Şeyda Qewami, Welat Kobanê ve Sirwan Abdolahi sahne aldı.

Sanatçılar ayrıca Çerxa Şoreşê marşını katılımcılar ile birlikte seslendirdi.