PEN yazarları: Kürt halkının yanındayız

PEN yazarları, Türk devletinin Rojava'ya işgalci saldırılarını kınadı, "Kürt halkının yanındayız" mesajını verdi.

Uluslararası PEN’in Barış İçin Yazarlar Komitesi Başkanı Emmanuel Pierrat’ın Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye başlattığı işgalci saldırılarla ilgili 13 Ekim’de yaptığı açıklama sonrasında, diğer PEN merkezlerinden de tepki geldi.
Pierrat, "Yıllardır süregelen savaşın Suriye halklarının güvenliğine ve bölgedeki halkların özlemlerine yönelik oluşturduğu tehdit ile ilgili derin kaygılarımız devam etmektedir. Bir kez daha bütün tarafları gecikmeksizin Suriye’deki çatışmayı sonlandırmaya, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğüne saygının tesisini sağlamaya çağırıyoruz" demişti.

KATHMANN: TÜRK DEVLETİNİN TÜM POLİTİKASI KÜRTLERE KARŞI

PEN yazarlarından gelen tepkiler şöyle:
PEN Uluslararası eski Başkan Yardımcısı Lucina Kathmann:
"5 Şubat 2012’de PEN Diyarbakır Temsilciliği’ni talan eden Türk hükümet güçleri, aynı dönemde Hıristiyan kiliselerini de kontrol altına aldı. Bu eylem, Türkiye’nin Kürt bölgesinde ana dilde eğitim, dil hakları, inanç özgürlüğü ve ifade özgürlüğü gibi ilkelerin sonlandırılmasının belirtisiydi.
Son dönemde Türk ordusu kendi sınırlarını aşarak Suriye’ye girmiş bulunmakta. Türk güçlerinin Diyarbakır’da olduğu gibi Suriye’deki Kürtlerin kültürel göstergelerine saygı göstereceğine inanmak için hiçbir neden yokken, Uluslararası PEN ve yazma özgürlüğünü savunan bütün diğer kuruluşların bu durum karşısında endişeye kapılmak için bir nedeni var. Militarizmin özgür gelişim ve ifade açısından yarattığı zorlukların yanı sıra, Türk hükümeti Kürt dili ve kültürüne yönelik genel bir baskı politikası yürütmekte.
Bu askeri operasyona karşı diğer ülkelerinin yapabileceklerini yapmaması, bu baskı politikalarının dışarıya taşınması anlamına gelmektedir. İlgili bütün güçleri ve örgütleri, Suriye’deki Kürt halkının durumunu izleme sürecine katılmaya ve kültürel gelişimi engelleyen eylemler ve politikalara karşı durmaya davet ediyorum."

HAILEMARIAM: DÜNYA HALKLARI KÜRTLERİN YANINDA

PEN Etiyopya Başkanı Solomon Hailemariam:
"Suriye’nin Kürt bölgelerinde olanlar insanlık dışı ve kabul edilemez bir durum. Bunu en sert şekilde kınarken, Kürt halkına yardım ve destek için elimden gelen her şeyi yapacağımı belirtiyorum. Sizler Türk ordusu ve cihatçı yandaşlarının bu denli büyük vahşetine karşı duran cesur erkekler ve kadınlarsınız. Dünyanın rasyonel bütün halkları sizin yanınızda. Sizleri ve Kürt halkını savunmak için verdiğiniz çabayı yürekten takdir ediyorum. Dünya haksız ve adaletsiz. Bütün gücümüzle adaletsizliğe karşı savaşacağız."

SUKOV: TÜRK ORDUSU DAİŞ İLE EL ELE!

PEN Almanya Başkan Yardımcısı Leander Sukov:
"Muhakkak ki sizin, demokrasi ve insan hakları mücadelesinin ve insanların eşitliğinin tarafındayız. Kuzey Suriye’deki Kürtlerin tüm bunların yaşam bulduğu bir alan kurduğunu görmüş ve anlamış bulunmaktayız. Türk ordusunun bu bölgede yaşayan insanları terörize etmek için İslamcı güçler, DAİŞ ve benzeri diğer gruplarla el ele hareket ettiğini de görmüş bulunmaktayız."

LOFGREN: SİVİLLER KATLEDİLDİ!

PEN İsveç Cezaevindeki Yazarlarla Dayanışma Komitesi Başkanı Elisabeth Löfgren:
"PEN İsveç, Suriye’nin Kürt bölgelerinde gelişen durumla ilgili derin kaygılarınızı paylaşmaktadır. Yüz binlerce insan yerinden edildi ve sayısız sivil insan öldürüldü. Bu büyük bir insan hakları felaketidir."