PKK'nin kuruluşu her yerde kutlanıyor

İngiltere, Fransa , Almanya ve Kanada'da PKK'nin kuruluş yıl dönümü selamlandı.

İngiltere' nin başkenti Londra'daki Haringey’de bulunan  Londra Kürt Toplum Merkezi (KCC) binasında Britanya Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi’nin organizasyonu ile PKK’nin kuruluş yıl dönümü kutlamaları gerçekleştirildi. Ancak akşam saatlerinde yapılacak kutlamalar başlamak üzereyken İngiliz polisi, yüzü aşkın anti-terör timi ile KCC binasını abluka altına aldı. Ardından binada PKK bayrakları açıldığını söyleyerek, KCC binası bahçesinde barikat kurarak giriş- çıkışları kapattı. Bu sırada içeride aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yüzlerce kişi,  polisin tavrına tepki gösterdi.


İngiliz polisi bir adım daha ileri giderek KCC binasının içine girmek istedi. Bunun üzerine halk, “PKK halktır, halk burada”, “Kahrolsun faşizm”, “Utanın!”, “Faşist Türk devletine desteği kesin” şeklinde sloganlar attı. Polis barikatının önünde direnişe geçen Kürtler ile polis arasında arbede yaşandı. İngiliz polisinin sert tutumuna kitle karşılık verdi. Bu sırada hafif yaralananlar oldu.
Kürt Halk Meclisi yöneticileri, polisin Kürtlerin kendi özel mülklerinden çıkmasını istedi. Polisin PKK bayrağı gerekçesine “PKK terörist bir organizasyon değildir.  Milyonlarca Kürt PKK ideolojisini besliyor. Ve PKK insanlık onuru için mücadelesini Rojava’dan tüm Ortadoğu’ya ispat etmiştir. Asıl terörist faşist Erdoğan ve Türk devletidir” diye yanıt verdi. Halkın direniş ve öfkesi karşısında polis geri adım atarken, KCC binasına baskın düzenlendiğini haber alan yüzlerce Kürt ise dernek binasına akın etti. Kitlenin çoğalması üzerine polisler dernek binası ve çevresini terk etti.
Bu sırada ANF’ye konuşan Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Türkan Yüksek, "PKK bayrağını gerekçe göstererek kuruma saldırmak istiyorlar. Saygısızca bir tutum gösterdiler. Fakat burası Kurdistanlıların, Kürt halkının kutsalıdır. Kürdün evine bu şekilde bir baskını saygısızca tutumu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Ve 27 Kasım’ı direniş ruhuyla kutluyoruz kutlayacağız. Tüm halklara 27 Kasım kutlu olsun” dedi.


Halkın direnişi karşısında İngiliz polisi çekilirken, KCC binasında görkemli 27 Kasım kutlamaları başladı. Kurdistan devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlama da, PKK, KCK, YPG, YPJ bayrak ve flamaları açıldı. Sık sık, “Biji PKK”. “Biji Berxwedana Gerilla”, “Biji Serok Apo” sloganının atıldığı kutlamalara, gençlerin gerilla kıyafetleri ile katılması dikkat çekti. Britanya Devrimci Gençlik Hareketi adına bir açılış konuşması yapan Fırat Weranşar, İngiliz polisinin tutumuna dikkat çekerek, “Biz direnişi ve mücadeleyi büyüterek geldik. Bizler PKK ve değerleri ile insanlık mücadelesini sahibi olduk. Hiçbir güç bizi değerlerimizden koparamaz” dedi.
Fırat Weranşar, PKK’nin bir aydınlanma ve hakikat hareketi olduğunu söyledi, "Önder Apo’nun yaratıcı çabaları gençlik ve kadınlar öncülüğündeki Kürt halkının büyük cesareti ve fedakarlığı sayesinde bugün milyonlara ulaştık. İnkarı yıktık şimdi özgürlüğe yürüyoruz.  Direniş dağlardan ovalara şehirlere büyük bir coşkuyla onurla fedakarlıkla sürüyor. Önder Apo şahsında gelişecek özgürlük tüm halkların özgürlüğü olacaktır. Ve bu özgürlük yakındır” diye kaydetti.  

Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Aso Kamali de PKK’nin kuruluşu ile Kürt halkının yok oluştan dirilişe, dirilişten de özgürlüğe yürüdüğüne dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından Gençlik Hareketi üyeleri tarafından Avare oynandı. Söylenen deyiş ve maniler ise hem güldürdü hem de gerillaya atfedilen sözler büyük alkış aldı.
Avare gösterisinin ardından PKK’nin 45’inci yıl dönümü dolayısıyla metin yazarlığını Yazar Fuat Kav’ın yaptığı sinevizyon gösterildi.

Sinevizyon gösteriminin ardından Kürt Yazar Ali Poyraz ise "PKK’nin kuruluş Türk, Arap ve Fars sömürgeciliğine karşı kapitalist sisteme karşı bir meydan okumadır. Ve PKK bunu dün de bugün de mücadelesi ile söylüyor” dedi.

Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal da "Yaşamımıza mal olsa da direneceğiz. Kurdistan’ın fedai direnişçilerini sahipleneceğiz. Ve biz asla tek bir geri adım atmayız. Önder Apo ve Kürt özgürlük hareketi bizim yaşam gerekçemizdir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından müzisyen Mervan Şan ve Koma Sersi sahne aldı.

REIMS


Fransa’nın Reims kentinde PKK’nin 45. yıl dönümü büyük bir coşku ile kutlandı.
Katılımın yüksek olduğu etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve özgürlük mücadelesi şehitlerinin fotoğrafları asıldı.

Kurdistan devrim şehitleri için saygı duruşuyla başlayan etkinlik KNK üyesi Adem Uzun'un konuşması ile devam etti. Uzun, "Kürt halkı PKK ile vardır, önderliği ile var oldu, PKK Kürt halkını bütün dünyaya tanıttı. Önderlik bize verdiği eğitimlerde onurunuz, şerefiniz, namusunuz varsa bu halka ömrünüzün sonuna kadar hizmet edeceksiniz, ahlak vicdan ve şehitlere bağlılık konusunda her zaman hazır olmalısınız ve gerektiğinde canınızı vereceksiniz çünkü bu halk özgürlüğü hak ediyor, siz de özgürlüğün hizmetkarı olacaksınız, dedi.

Etkinlikte Kürt sanatçılar Hozan Aydın, Şerif Ömeri, Diyar Mehrovi, Koma Nûjen ve Koroya Zarokan a Arin Mirkan sahne aldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde PKK'nin kuruluş yıl dönümü kutlandı. Jîyana Jin ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin (DKTM) Kiel Mega Saray düğün salonunda düzenlediği etkinliğe yüzlerce Kurdistanlı katıldı. Etkinlikte Dilo Doxan, Îdris Beritan, Mem û Zîn (Koma Zerdeştê Kal), Baran Agir, Seid Derik, Koma Çanda Kiel, Pêşkêşvan (Nazdar, Amedî) sahne aldı.

Kiel'de Kürtçe öğretmenligi yapan Mamoste Amedî'nin sunuculuğunu yaptığı kutlama etkinliğinde, Serêkaniyê direnişinde şehit düşen Konstantin Gedig (Andok Cotkar) için ve PKK'nin direnişini konu alan iki şiir okundu.

Kiel DKTM eşbaşkanları da günün anlam ve önemine değindi.

KONMED Eşbaşkanı Kerem Gök, şunları söyledi:

"Mazlumlar, Hakiler, Hayriler, Ferhatlar'la başlayan direniş bugün çok daha büyüyerek büyük direnişlerle devam etmektedir. Sadece Türk devleti değil, NATO ortakları, Avrupa Birliği devletleri Türkiye ile iş birliği yaparak saldırılar gerçekleştirdi. Lozan'ın 100. yılında Kurdistan'ı yeniden parçalamak isteyen güçlere karşı bütün halk olarak özgürlük mücadelesinin etrafında toplanıp kenetlenerek bu saldırıları boşa çıkarmak bizlerin sorumluluğundadır. Önder Apo'nun zindandaki direnişinin hepimiz örnek olması gerekiyor, Reber Apo'nun fiziki özgürlüğü ve Kurdistan sorununa çözüm kampanyasına hepimiz güçlü bir şekilde katılmalıyız."

Etkinlikte Koma Nûdem Kiel'in performansı eşliğinde halay çekildi.

TORONTO

Kanada’nın Toronto kentinde PKK'nın kuruluş yıl dönümü, yüzlerce kişinin katılımıyla konvoyla kutlandı.

Konvoydan sonra bir kutlama yapılarak gerillanın direnişi selamlandı. Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Devrimci Gençlik Hareketi adına bir mesaj okundu.

Mesajda özgürlük savaşçılarının yürüttüğü mücadelenin dünyada örnek olduğu ve tarihe altın harflerle yazılması gerektiği kaydedildi. Mücadelenin PKK’nin öncü kadroları Kemal Pir, Hayri Durmuş ve Mazlum Doğan’ların ruhuyla yürütüldüğü ifade edildi.

Toronto'da yaşayan Kürtlerin yoğun katılım gösterdiği kutlama, sloganlar eşliğinde son buldu.