Xakurkê ve Pencewîn şehitleri anıldı

Xakurkê ve Pencewîn şehitleri, Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

Medya Savunma Alanları’nda 29 Ocak 2018'de şehit düşen Xakurkê Eyalet Komutanlığı Üyesi Ronahî Tendurek, Pervin, Derya, Dîlan, Rewşen, Destan ile 11 Kasım 2023’te Pencewîn’de şehit düşen Berxwedan Kelhor ve Rêdûr Baz için Norveç’in başkenti Oslo’da anma etkinliği gerçekleştirildi.

PJAK Norveç Komitesi tarafından Oslo Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde gerçekleştirilen anma etkinliği, saygı duruşuyla başladı.

Anmada bir konuşma yapan siyasetçi ve yazar Celalettin Delibaş, şunları vurguladı: "Her şeyimizi şehitlerimize borçluyuz. PKK şehitlerin partisidir. PKK’den önce tarihimizi Kürt ve Kurdistan düşmanları yazıyordu. Kasr-ı Şirin Antlaşması ile, Lozan Antlaşması ile yazdılar. Kurdistan’ı dört parçaya böldüler. Ama artık Kürt kadınları, Kürt gençleri, Kürt halkı Kurdistan’ı birleştiriyor. Kendi tarihlerini kendi kanlarıyla, kendi canlarıyla yazıyorlar. Bugün 6 Kürt kadın, kadın komutanıyla birlikte sömürgeci ve soykırımcı bir orduya karşı başkaldırıp savaşıyorsa bu, her namuslu Kürt için şeref ve onurdur. Şehitlerimize verdiğimiz sözü tekrarlıyoruz. Kürt halkı ilk şehit Haki Karer’den günümüze kadar tüm şehitlerine sahip çıkarak var olma mücadelesini sürdürdü. Büyük bedeller ve fedakarlıklarla dünya gündemine girdi. Önceleri yok sayılıyordu.”

Anmada Rojhilatlı şehit Pervin Viyan’ın (Roya Tendurist) ailesi adına kuzeni Kawa Meroyî de bir konuşma yaptı. Şehitlerin anılarına sahip çıkacaklarını belirten Meroyî, “Şehitlerimiz onurumuzdur. Rêber Apo’nun, Kürt halkının başı sağolsun” dedi.

Şehitlerin yaşamına ilişkin bir sinevizyon gösteriminin ardından anma, “Şehîd namirin” sloganıyla sona erdi.