Yiğit ve öncü savaşçı: Rizgar Çavreş

Düşmana vurduğu etkili ve ağır darbelerle adeta işgalcileri bozguna uğratan şehit Rizgar Çavreş, aldığı her görevi Apocu bir militan olarak bir şekilde yerine getirmeyi bildi.

RIZGAR ÇAVREŞ

Rêber Apo, Rojava'ya geçerek Kobanê'ye giderek Kurdistan devriminin müjdesini duyurdu. PKK’nin temelleri bu kutsal topraklarda atılmıştır. PKK’nin kuruluşu halka umut oldu ve doğal olarak Kürt halkı da PKK’yi yüreğine bastı. Kürt halkı Kobanê devrimiyle birlikte Rêber Apo’nun emeklerinin karşılığını almaya başladı. Kobanê’nin yiğit evlatlarından biri olan Ronîcan Hemo (Rizgar Çavreş) bu direniş şehrinde dünyaya gözlerini açar. Yurtsever bir ailede ve aşirette büyüyen Ronîcan Hemo, Kürtlük değerlerine bağlı özelliklere sahip olur. Bu nedenle daha küçük yaşta PKK ve gerilla gerçekliğini tanır. Özellikle gerillanın Kürt halkının özgürlüğü için fedakarca yürüttüğü mücadeleden etkilenir. Ailesinden ve yakınlarından gerillanın kahramanlık destanlarını dinleyerek büyüyen Ronîcan, 2012 yılında Rojava Devrimi ile birlikte Rêber Apo’nun fikirleriyle tanışır.

DAİŞ çetelerinin saldırılarıyla karşı karşıya kalan Kurdistan halkının durumunu gören Ronîcan, direniş saflarında yer almayı öncelikli bir görev olarak görür. Toprağına ve kültürüne bağlı her genç gibi o da Türk devleti ve çetelerine karşı büyük bir kararlılıkla mücadele etmeye başlar. Türk devletinin ve DAİŞ çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına yönelik saldırılarına karşı uzun bir süre mücadele eden Ronîcan, fedaice Kurdistan halkını savunmayı başarır. Birçok savaşa katılır ve deneyim kazanır. Kürt halkının tüm değerlerine saldıran işgalci Türk devletini yenilgiye uğratmanın profesyonel bir mücadele ile mümkün olabileceğine inanan Ronîcan Hemo, bunun da PKK saflarına katılmakla mümkün olacağını düşünür.

Böylelikle yeni ismi Rizgar Çavreş ile 2021 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına verir. Halkına ve ülkesine olan büyük sevgisinden dolayı kendisine Rizgar der. Bu ismin özünü yaşayarak tüm mazlumları kurtarmak ister. Gerilla Rizgar’ın, yaşam felsefesini, ‘Bir yaşam varsa o da özgür yaşam olmalı’ diye tanımlar. Hayalini kurduğu Kurdistan dağlarında büyük bir istek ve bilinçle gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlayan şehit Rizgar, her geçen gün kendisini daha da geliştirmeyi başarır. Askeri ve örgütsel anlamda belli bir tecrübesi olan gerilla Rizgar, Rêber Apo felsefesinde derinleşmeyi ve bu felsefeyi yaşamının temeli haline getirmeyi amaç edinir. Büyük bir irade ve derinlikli bir yoğunlaşma ile bu amacına ulaşmak için emek verir. Sıradan bir yaşamı kabul etmeyen şehit Rizgar, yoldaşlarına karşı duyduğu sevgi ve saygıyı tüm benliği ile hissettirir, bu nedenle yoldaşları tarafından da hep sevilen biri olur.

SAVAŞIN EN YOĞUN OLDUĞU BÖLGEDE MÜCADELE EDER

Şehit Rizgar, işgalci Türk devletinin her türlü teknik, silah ve kimyasal silahlarla saldırılarda bulunduğu yıllarda Kurdistan dağlarına gitmişti. Bu saldırıları görmek öfkesini artırır. Ülkesinin topraklarını işgalcilerden temizlemek ve şehit yoldaşlarının intikamını almak istiyordu. Düşmanın her türlü kirli yönteme başvurduğunu gören gerilla Rizgar, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı cevap olabilmek ve soykırımcı saldırılarını kırmak için yeni dönem gerillacılığında yetkinleşmesi gerektiğini biliyor ve bu temelde bir dizi askeri uzmanlık eğitiminden geçiyor. İlk olarak suikast eğitimi alan Rizgar, kısa sürede uzman bir suikastçı olur fakat tatmin olmaz ve ağır silah eğitimi de alarak profesyonel bir gerilla olur. Aldığı askeri ve ideolojik eğitimlerden sonra artık soykırımcı Türk devletine karşı savaşmaya hazır olduğunu düşünen gerilla Rizgar, savaşın yoğun bir şekilde yaşandığı Şehîd Delîl Zagros Batı Zap bölgesine geçer.

Şehîd Delîl Zagros alanında birçok çalışmada yer alan gerilla Rizgar, bu süreçte araziye hakimiyet sağlayarak düşmanın oluşturmaya çalıştığı denetimi boşa çıkarır. Bulunduğu her mücadele ortamında büyük bir fedakarlıkla tüm çalışmalara katılarak Apocu bir militan olarak sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirir. Düşman saldırılarında şehadete ulaşan her bir yoldaşının intikamını almak için işgalci Türk devletine karşı hep eylem halinde olur. Birçok eylemin başarıya ulaşması için fedaice ve cesaretle düşmanın üzerine gider. “İşgalci Türk devleti topraklarımızda olduğu sürece aralıksız bir şekilde mücadele edeceğiz” diyen gerilla Rizgar, fedai yoldaşları Sara, Rûken, Rojhat ve Erdal’ın izinden gitmek istiyordu.

En son 12 Ocak 2024’de Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda yer alır. Yoldaşı Serxwebûn ile birlikte kış mevsiminin tüm zorluklarını aşarak düşman mevzilerine kadar ulaşmayı başarır. Yaptıkları fedai eylem sonucunda 61 işgalci ölürken, Rizgar Çavreş ve yoldaşı Serxwebûn Serhed (Sefa Altunay) ölümsüzler kervanına katılır.