Çin, Ay’ın karanlık yüzünden örnekler aldı
Çin uzay idaresi, Çin'in Chang'e-6 uzay aracı yükseliş modülünün Ay yüzeyinden başarıyla havalandığını ve Ay'ın uzak tarafından örnekler taşıdığını duyurdu. Bu, dünyada bir ilki ifade ediyor.
Çin uzay idaresi, Çin'in Chang'e-6 uzay aracı yükseliş modülünün Ay yüzeyinden başarıyla havalandığını ve Ay'ın uzak tarafından örnekler taşıdığını duyurdu. Bu, dünyada bir ilki ifade ediyor.
Resmi Çin Haber Ajansı'nın Çin Ulusal Uzay İdaresi'nden (CNSA) aktardığına göre, “Çin'in Chang'e-6 uzay aracının yükseliş modülü, Ay'ın uzak tarafından toplanan örnekleri taşıyarak Salı sabahı Ay yüzeyinden havalandı ve insanlı Ay keşfi tarihinde benzeri görülmemiş bir başarıya imza attı.”
Uzay idaresi bunun “insanoğlunun Ay keşfi tarihinde benzeri görülmemiş bir başarı” olduğunu ve “görevin Ay'ın uzak tarafındaki yüksek sıcaklık testlerine dayandığını” ifade etti.
CNSA, kalkıştan sonra modülün “Ay etrafında önceden tanımlanmış bir yörüngeye girdiğini” de sözlerine ekledi.
Uzay idaresine göre Chang'e-6 Pazar günü Ay'ın uzak tarafında yer alan ve güneş sisteminde bilinen en büyük çarpma kraterlerinden biri olan muazzam Güney Kutbu-Aitken havzasına indi.
Sondanın 53 gün sürmesi planlanan görevi 3 Mayıs'ta başlamıştı ve ana amacı örnek toplamaktı. Bunu yapmak için, yüzeyin altından örnek toplamak için bir matkap ve doğrudan yüzeyden malzeme almak için bir robotik kolu vardı.
China News'in haberine göre, başarılı bir şekilde örnek topladıktan sonra, “iniş aracının taşıdığı bir Çin bayrağı Ay'ın uzak tarafında ilk kez açıldı”.
Ay’ın karanlık tarafı nadiren keşfedilen bir bölge. Güneş ışınları hiç ulaşmadığı için değil Dünya'dan görünmediği için böyle adlandırılıyor. Bilim insanları Ay'ın uzak tarafının araştırma için çok umut verici olduğuna inanıyor, çünkü kraterleri görünen taraftakilere göre eski lav akıntılarıyla daha az örtülü.
Gezegenin uzak tarafından alınan örnekler, Dünya'nın doğal uydusunun oluşumu ve tarihi hakkında daha fazla bilgi verebilir. Çin Haber Ajansı'nın aktardığına göre Chang'e-6 misyonu sözcüsü Ge Ping, bu örneklerin aynı zamanda “güneş sisteminin kökeninin” daha iyi anlaşılmasını sağlayacağını ve gelecekteki keşifler için hazırlık yapılmasına yardımcı olacağını söyledi. Çin uzay ajansı görevin bir sonraki aşaması hakkında herhangi bir bilgi vermedi.
Uzman web sitelerine göre, örnekler 25 Haziran civarında Dünya'ya dönmeye başlamadan önce birkaç hafta Ay yörüngesinde kalacak.
Çin, 2030 yılına kadar Ay'a ilk insanlı misyonunu başlatmayı umuyor. Ayrıca bir Ay üssü inşa etmeyi de planlıyor. Chang'e-6 görevi Çin'in iddialı Ay programının bir parçası olarak önem kazanıyor.
Başlıca başarıları arasında, 2019'da Ay'ın uzak tarafına bir uzay aracını başarıyla indirerek dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Ayrıca 2020 yılında, 40 yılı aşkın bir süredir herhangi bir ülke için bir ilk olan Ay'ın görünen tarafından Ay örneklerini geri getirmişti.
Çin, Şi Cinping'in başkanlığı döneminde uzay programlarını önemli ölçüde geliştirerek, Amerikalı ve Rus liderleri yakalamak için bu sektöre milyarlarca dolar enjekte etti. Nisan ayında üç astronottan oluşan yeni bir mürettebatın gönderildiği Tiangong (“Göksel Saray”) uzay istasyonunun inşası da dahil olmak üzere bir dizi başarı elde etti. Amerika Birleşik Devletleri Çin'in uzay programını askeri hedeflerini gizlemek ve Pekin'in uzaydaki hakimiyetini sağlamaya çalışmakla suçluyor. Washington, Artemis 3 göreviyle 2026 yılına kadar Ay'a astronot göndermeyi planlıyor.