İsveç, su yüzeyinde uçabilen feribotu test edecek

İsveçli şirket Candela, Ekim ayından itibaren Stockholm'de elektrikli feribot Candela P-12'yi test etmeye başlayacak.

Bu inovatif tekne, suyun bir metre üzerinde uçarak neredeyse hiç türbülans yaratmıyor. Candela P-12, lityum batarya ile güçlendirilen ve gövdesinin altında yer alan karbon fiber kanatlar sayesinde suyun üzerinde "uçabiliyor". Sensörler, teknenin dengede kalmasını sağlıyor.

Prototipin gösterimi sırasında, sürücüsü Candela P-12'nin geleneksel teknelere göre %80'e kadar daha az enerji tükettiğini ve saatte 55 km hızla hareket edebildiğini belirtti. Tekne, Stockholm şehir merkezi ile takımadaların batısındaki bir ada arasında yoğun bir rotada çalışacak ve geçiş süresini 35 dakikaya indirecek.

İsveç başkentinin toplu taşıma otoritesi SL ile yapılan anlaşma, bu yılın Ekim ayından itibaren 30 yolcuya kadar taşıyabilecek tek bir modelin kullanılmasını içeriyor. 

Söz konusu teknolojinin birkaç yıldır hazır olduğu ancak bu daha büyük mekiğin denize elverişli ve yolcular için güvenli olması için bir dizi standardı karşılaması gerektiği ifade ediliyor. 

Candela, bu teknolojiyi geliştirerek uluslararası karbonsuz toplu deniz taşımacılığı pazarında yer almak istiyor. Şirket, dünyanın büyük şehirlerinin çoğunun su etrafında kurulu olduğunu ancak toplu taşıma açısından bu potansiyelin yeterince kullanılmadığını vurguluyor.

Şirket tekneyi "uçan halıya" benzeterek çevre dostu, hızlı ve sessiz bir ulaşım aracı olarak tanımlıyor. Ancak, teknenin bataryasına güç veren lityumun çevresel etkilerinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor. Candela, bu tür modellerle deniz taşımacılığını verimli ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor.