Alzheimer’a karşı kafeinle tedavi mi?

Yapılan yeni bir çalışma, kafeinin etkilerinin erken evrelerde Alzheimer’a yakalanan hastalarda bu hastalığının ilerlemesini yavaşlatmada faydalı olabileceğini öne sürüyor.

Çeşitli epidemiyolojik çalışmalar, düzenli ve orta düzeyde kafein tüketiminin yaşlanmayla ilişkili bilişsel gerilemeyi ve Alzheimer hastalığına yakalanma riskini yavaşlattığını ortaya koymuştu. Alzheimer hastalığı hafıza, yürütücü işlevler ve zaman ve mekanda yönelim sorunları ile karakterize oluyor.

Cuma günü Brain dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, Fransa'daki Lille Nörobilim ve Biliş araştırma merkezinden araştırmacılar, Alzheimer hastalığının gelişiminin altında yatan mekanizmaları analiz ettiler. 

Hastalığın gelişimi sırasında nöronlardaki hedef kafein reseptörlerindeki patolojik artışın, sinaps kaybını ve dolayısıyla hastalığın bir hayvan modelinde hafıza bozukluklarının erken gelişimini desteklediğini gösterdiler. 

Aynı araştırma ekibi 2016 yılında, kafeinin hayvanlarda aynı reseptörleri bloke edebileceği mekanizmalardan birini tanımlamıştı.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Inserm (Fransız Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü) Araştırma Direktörü David Blum, "Bu nedenle, Alzheimer hastalarında aktivitesi artan bu reseptörleri bloke ederek, kafeinin hafıza problemlerinin ve hatta diğer bilişsel ve davranışsal semptomların gelişmesini önleyebileceği düşünülebilir" dedi.

Lille Üniversite Hastanesi tarafından yönetilen ve 248 hastayı kapsayan üçüncü aşama klinik çalışma şu anda devam ediyor Hastaların yarısı 400 mg kafein, diğer yarısı ise plasebo alacak. Deneyin amacı, kafeinin Alzheimer hastalığının erken ve orta dereceli formlarından muzdarip hastaların bilişsel işlevleri üzerindeki etkisini değerlendirmek olarak ifade ediliyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan David Blum, "Deneme olumlu sonuçlanırsa, bu bizi daha büyük bir deneme başlatmaya teşvik edecektir. Potansiyel olarak bu, kafeinin bu hastalığın tedavisi için bir ilaç olarak kullanılabileceği anlamına gelebilir" dedi.