Kenya'daki fillerin isim gibi seslenişleri keşfedildi

Kenya savanasında yaşayan filler, diğer fillere isimleriyle seslenir gibi doğrudan seslenebiliyorlar. Bu ilginç keşif, Colorado Eyalet Üniversitesi'nden Amerikalı araştırmacılar tarafından ses kayıtlarının analiz edilmesiyle ortaya çıktı.

Fillerin karmaşık sosyal yapıları ve zekâları uzun zamandır biliniyor. Bu sosyallik, fillerin birbirlerine yaptıkları çağrılarda da kendini gösteriyor. Araştırmayı yürüten Profesör George Wittemyer, "Büyük bir grupta, dişi bir fil, diğer tüm fillerin yanıt vereceği bir çağrı yapabilir. Ancak bazen benzer bir çağrıya biri dışında hiçbiri yanıt vermez. Bu, fillerin özellikle hemcinslerine seslenmenin bir yolunu bulduklarını gösteriyor" dedi. Başka bir deyişle, filler birbirlerine isim gibi gelen bir şeyle sesleniyorlar.

Araştırmacılar, Kenya'daki bir doğa koruma alanında birkaç yıl boyunca yüzden fazla filin 470 ses alışverişini kaydettiler. Bu veriler, karakteristik ses kalıplarını tanımak amacıyla bir yapay zeka sistemi aracılığıyla analiz edildi. İki birey arasındaki ayırt edici çağrılara benzeyen sesler izole edildi. Araştırmanın sonuçları Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlandı.

RTS medyasına göre Neuchâtel Üniversitesi'nde biyoloji profesörü Klaus Züberbühler, bu analizin çok güçlü bir yöntem olduğunu belirterek, yapay zekâ sayesinde seslerdeki inceliklerin tespit edilebildiğini söyledi. Ayrıca, bu seslerin bireylere geri dinletilmesiyle büyük ilerleme kaydedildiğini ekledi.

Bir deneyde, araştırmacılar bir filin kızının sesini dinlettiğinde, fil başını kaldırıp havlayarak yanıt verdi. Ancak aynı file, kızının başka bir file yaptığı seslenişin kaydı dinletildiğinde, fil başını kaldırdı ancak yanıt olarak havlamadı. Bu durum, filler arasında doğrudan ve özgün bir iletişim olduğunu gösteriyor.

Benzer bir etkileşim yeteneği daha önce yunuslarda ve bazı papağan türlerinde de gözlemlenmişti. Ancak bu hayvanlar, mesajlarının alıcıları tarafından çıkarılan sesleri taklit ediyorlardı. Filler ise diğer canlılara özel ve keyfi olarak seçilmiş sesler atfediyor gibi görünüyor.

Klaus Züberbühler, bu bulgunun fillerin sosyal zenginliğinin yeni bir boyutunu ortaya çıkardığını ve yeni sorular doğurduğunu belirtti: "Örneğin, bu tür iletişimin bir işlevi var mı? Buluşmak ya da çevre hakkında bilgi paylaşmak gibi amaçlar için mi birbirlerini çağırıyorlar? Bu, fillerin sosyal davranışlarına dair daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösteriyor."