NASA’ya göre Çin uzaydaki askeri varlığını gizliyor

NASA Başkanı Bill Nelson, Capitol Hill'de ABD'li milletvekillerinin huzurunda yapılan bir oturumda, Çin'in uzaydaki askeri hedeflerini gizlemek için sivil programları kullandığı iddiasında bulundu.

Bill Nelson, "Sözde sivil uzay programlarının çoğunun aslında askeri programlar olduğuna inanmak için nedenlerimiz var. Aslında bir yarış içindeyiz" dedi.

Nelson ayrıca Ay'a ilk önce ABD'nin ulaşması gerektiği konusunda ısrar ederek, Çin'in bu hedefte liderlik etmesinin doğuracağı sonuçlara karşı uyarıda bulundu. 

Nelson, "Korkarım ki Çin önce gelir ve aniden bu bölgeyi kendi toprağı olarak ilan ederse, bizim için çok geç olur" diye ekledi.

ABD'nin uzay araştırmaları alanındaki küresel avantajını koruyacağına olan inancını dile getirirken, Çin'in bu alandaki yatırımlarının büyüklüğüne dikkat çeken Nelson, "Hiçbir koşul altında gardımızı düşürmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

NASA AY’DA KALICI İNSAN VARLIĞI AMAÇLIYOR

NASA'nın Artemis programı 50 yılı aşkın bir sürenin ardından astronotları Ay'a geri göndermeyi hedeflerken, Artemis III misyonu kısa bir süre önce Eylül 2026'ya ertelenmişti. Artemis'in uzun vadede, gelecekte Mars'a yapılacak görevler için Ay'da kalıcı bir insan varlığı oluşturmayı hedefliyor. 

Bill Nelson, "Çin uzay programının aklını başına toplayacağı ve sivil uzayın barışçıl amaçlar için olduğunu anlayacağı" umudunu dile getirirken, Çin'in bu iradeyi göstermediğini savundu. 

Çin uzay programını 2022 yılında bir Dünya uzay istasyonunun fırlatılmasıyla başlatmış ve o tarihten bu yana birçok Ay yörüngesi ve numune kurtarma görevi gerçekleştirdi. 

Amerika Birleşik Devletleri 2026 yılında Artemis III göreviyle Ay'a astronot göndermeyi planlıyor. Çin ise 2030 yılına kadar Ay'a insan göndermeyi umuyor.

NASA başkanı sözlerini Çin'in uzay faaliyetleri karşısında tetikte olmanın önemini vurgulayarak, uluslararası uzay operasyonlarının güvenlik ve istikrarının tehlikede olduğunu söyledi.