Çeteler teslim oldu, Cerablus ve İdlib’e gönderiliyor

Suriye’nin merkezinde varlık gösteren silahlı grupları, ağır silahlarını Suriye rejimine teslim etmeye başladı. Bu grupları, aileleri ile birlikte Türk işgalindeki Cerablus ile İdlib bölgesine gönderilecekler.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Hama ve Humus bölgelerindeki silahlı gruplar ile Suriye rejimi arasında anlaşma sağlandı. Bu anlaşma özellikle Talbise, Rastan ve El Hula alanlarını ilgilendiriyor.

Gözlemevi, “Savaşçılar, ağır silahlarını ve imkanlarını Rus güçleri ile rejim güçlerine teslim ediyorlar” dedi. Bu teslimat Perşembe günü başlamıştı.

AFP’ye konuşan Gözlemevi Müdürü Rami Abdul Rahman, silah teslimatı tamamlandığında, silahlı kişilerin aileleri ile birlikte tahliye edileceklerini söyledi. Bunların Türk işgalindeki Cerablus ile Türkiye ile sınırı olan İdlib bölgesine gönderilecekleri bildirildi.

Anlaşma ayrıca Talbise, Rastan ve El Hula’ya hükümet kurumlarının geri dönüşü ile Humus’tan geçerek Şam’ı Halep’e bağlayan otoyolun açılmasını da öngörüyor. Humus’ta anlaşma kapsamındaki sektörler, bir yıl önce Rusya, İran ve Türkiye arasında belirlenen “çatışmasız dört bölgeden” birini oluşturuyor.

Bu bölgelerden biri olan Doğu Guta, Nisan ayında rejim tarafından iki aylık bir operasyon ardından alınmıştı. Doğu Guta operasyonu ile Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları aynı döneme denk gelmişti. Çete grupların bir çoğunun Kürtlerden boşaltılan alanlara yerleştirilmeye çalışıldığı bildiriliyor. Türk devleti, Crablus’tan Efrîn’e uzanan hatta etnik temizlik yürütüyor.

Humus’ta daha önce de iki anlaşma yapılmıştı. Bu çerçevede binlerce kişi bu bölgeden tahliye edilmişti.

Başka bir anlaşma da Şam’ın güney mahallesi Yalda ile güney banliyösündeki Bebila ve Beyt Saham’da yapıldı. Sana haber ajansına göre silahlı kişiler ve ailelerini ülkenin kuzeyine tahliye etmek için yeniden otobüsler bu alanlara gönderildi. Bu alanlardaki tahliyeler de Perşembe günü başladı. İlk gün 1.650 dolayında kişi ülkenin kuzeyine gönderildi.