Çin, Kuzey Kore yaptırımlarını ‘yüzde 100’ uygulayacak

Çin Halk Cumhuriyeti, BM tarafından Kuzey Kore’ye yönelik alınan yaptırım kararlarını ‘yüzde 100’ uygulayacaklarını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cumartesi günü Pyongyang yönetimine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) oylanan tasarıya kesinlikle uyacaklarını söyledi.

Filipinler’in başkenti Manila’daki bir bölgesel güvenlik forumunda konuşan Wang Yi, “Çin, yeni karar tasarısını yüzde 100 uygulayacak; tümüyle ve kesinlikle” diye konuştu.

Çin, bu ülkeden kömür ithalatı nedeniyle en önemli dış ticaret ortağı konumunda. Son olarak Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Çin’in Kuzey Kore’yle ilişkilerinin ‘hayal kırıklığına uğrattığını’ savunmuştu.

YAPTIRIMLAR NE ÖNGÖRÜYOR?

BMGK’de Cumartesi günü Çin’in de aralarında olduğu 5 daimi üye ile 10 geçici üyenin oy birliğiyle aldığı kararda, Kuzey Kore'nin en önemli gelir kaynaklarından kömür, demir, kurşun ile deniz ürünleri ihracatına yasak konulması ve ülkenin yaklaşık 3 milyar dolar olan toplam ihracat gelirlerinin üçte bir oranında azaltılması öngörülüyor.

Kararda ayrıca, BM üyesi ülkelerin Kuzey Kore vatandaşlarına yeni çalışma izni vermeleri de yasaklanırken, bununla yurt dışında yaşayan Kuzey Koreliler aracılığıyla ülkeye döviz girişinin engellenmesi hedefleniyordu.

Ayrıca bazı Kuzey Koreli yetkililer ve şirketler de "BMGK Kuzey Kore yaptırımlar listesine" eklenirken, bu kişi ve kuruluşlara varlık dondurma ve seyahat yasağı uygulanacak.

Kuzey Kore 2006 yılından beri uygulanan BM yaptırımlarına rağmen nükleer faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Pyongyang yönetimi son olarak 4 ve 28 Temmuz'da olmak üzere geçen ay iki kez kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu.