İdlib operasyonu somutlaşıyor

Başar El Esad rejimi, yedi yıllık savaşın ardından İdlib’in kontrolünü almak istiyor. Washington, Paris ve Londra, kimyasal konusunda uyardı. Londra, İdlib’den çekilmeye başladı.

Rusya ve İran’ın desteğindeki Şam rejiminin, İdlib’e yönelik operasyon hazırlıkları hızlandı. Batılı ülkeler de uyarmaya başladı. BM Güvenlik Konseyi, Suriye’deki “insani durumu” görüşmek üzere haftaya toplanacak.

ABD, FRANSA VE İNGİLTERE’DEN ORTAK AÇIKLAMA

ABD, Fransa ve Birleşik Krallık, yaptıkları ortak bir açıklama ile İdlib’e yönelik askeri bir operasyondan “derin endişe” duyduklarını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi’ni daimi üç üyesi, böyle bir operasyonun insani sonuçlarına dikkat çekerek, “Yeniden kimyasal silah kullanılması olasılığı karşısında endişeli olduğumuzun da altını çizmek istiyoruz” dedi. Her üç ülke, “Esad rejimi yeniden kimyasal silah kullanırsa, harekete geçmekte kararlılığımızı sürdüreceğiz” diye ekledi. Her üç ülke, daha önce gösterdikleri gibi “tüm kimyasal silah kullanımına karşı uygun şekilde yanıt verecekleri” uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da, Suriye rejimin İdlib’de kimyasal silah kullanması halinde “çok sert yanıt” verecekleri uyarısında bulundu. Kudüs’te basına konuşan John Bolton, ABD’nin daha önce Suriye rejimine yönelik saldırılarının caydırıcı etkide bulunmuş olmasını umut etti. Şam yönetimini kimyasal konusuna açık bir şekilde uyaran Bolton, “Eğer Suriye rejimi kimyasal silah kullanırsa, çok sert yanıt vereceğiz” dedi. Bolton, “Bir karar almadan önce bir an iyi düşünmeleri gerekecek” diye ekledi.

REJİME YÖNELİK SALDIRILAR

ABD, Fransa ve Birleşik Krallık, 14 Nisan 2018 tarihinde, Suriye rejimine yönelik koordineli olarak ortak bir saldırıda bulunmuştu. Şam yakınındaki Duma’da kimyasal silah kullanıldığı iddiası, bu saldırıya gerekçe olarak gösterilmişti. Suriye kimyasal silahlanma programına bağlı üç noktanın bombalandığı bildirilmişti.

LONDRA İDLİB’DEN YAVAŞ YAVAŞ ÇEKİLİYOR

Bu arada İngiliz The Times gazetesinin 21 Ağustos tarihli bir haberine göre İngiliz hükümeti, Suriye’de “isyancı” olarak ifade edilen bölgelere destek programlarını azaltacak. Birleşik Krallık, İdlib bölgesindeki yerel faaliyetleri finanse ediyor. ABD'li yetkililer de Mayıs ayında İdlib bölgesine yönelik Amerikan insani yardımlarının artık verilmeyeceğini bildirmişti. 

“İsyancı” olarak tanımlanan bu bölgeler, gerçekte El Nusra ve ittifaklarının denetiminde bulunuyor. Bu çete grupları ise Türkiye tarafından doğrudan destekleniyor.

TÜRKİYE EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKE OLACAK

İdlib’e yönelik olası bir operasyondan gerçek anlamda endişeli olan tek ülke Türkiye olarak dikkat çekiyor. Türkiye, operasyonu engellemek için özellikle Rusya nezdinde girişimlerde bulunuyor. İdlib’deki hedef, Türkiye’nin doğrudan desteklediği çeteler olarak dikkat çekiyor. Türkiye operasyondan bir çok yönüyle etkilenecek. Bir yandan çetelelerle olan desteği operasyonun hedefine girerken, diğer yandan yüzbinlerce kişi Türkiye’ye göç edebilir.