İşçi Partisi Lula’nın adaylığında ısrar edecek

Brezilya’da Ekim ayında yapılacak seçimlerin favorisi iken yolsuzluk suçlamasıyla cezaevine konulan Lula da Silva’nın üyesi olduğu İşçi Partisi, kendi talebine rağmen Lula’dan vazgeçilmeyeceğini ilan etti.

2003 yılı başından 2010 sonuna kadar devlet başkanlığı görevini yürüten Lula, hakkındaki 12 yılı aşkın hapis cezası nedeniyle cezaevine gönderilmişti.

Ekim ayındaki seçimlerin favorisi olarak görülen Lula da Silva’nın avukatlarının yaptığı birçok itirazın reddedilmesi üzerine, adaylığı da tehlikeye girmiş oldu. Lula’nın aday olabilmesi için başvurunun en geç 15 Ağustos’a kadar yetkili seçim mahkemesine verilmesi gerekiyor.

Ancak seçimlere katılması engellenen Lula, üyesi olduğu İşçi Partisi’nin (PT) başarı şansına zarar vermemek için yeni bir aday çıkarılmasını istemişti.

PT’den yapılan açıklamada ise, Lula’nın adaylığından vazgeçilmeyeceğinin altı çizildi. Partinin genel başkanı Gleisi Hoffmann, Lula’nın partilerinin adayı olacak kalacağını vurguladı.

PT’nin bir ‘B planı olmadığını’ söyleyen Hoffmann, “Çünkü Lula masumdur” dedi. Hoffmann, Lula’nın adaylığının partinin ulusal çaptaki bir kurulunda onaylanarak, 15 Ağustos’ta Yüksek Seçim Mahkemesi’ne başvurunun yapılacağını kaydetti.

İşçi Partisi’nin Lula da Silva dışında göstereceği hiçbir adayın çift haneli bir skora ulaşamayacağı tahmin edilirken, Lula’nın ‘partinin yeniden iktidara gelmesi’ için ‘tek şansı’ olduğu belirtiliyor.