İspanya'da kitle turizmine karşı tepki büyüyor

İspanya'da tarihsel olarak solcu-anarşist bir geleneğe sahip olan Katalonya'da turizm karşıtı eylemler yayılıyor.

Barselona'da bazı binaların üzerine "Turistler evinize dönün" sloganı yazıyor. Düzenlenen eylemlerde "Bu turizm değil, bir istila" pankartı dikkat çekiyor.

Protestoların arkasında olan solcu Katalanların bir sözcüsü, kitle turizminin işçi sınıfının durumunu kötüleştirdiği tepkisinde bulunuyor. Bask bölgesinde de benzer tepkiler var.

San Sebastian'da büyük bir festival olan "Semana Grande", yani Büyük Hafta sırasında 17 Ağustos günü protesto gösterileri planlanıyor.

Son zamanlarda Barselona, Mayorka ve San Sebastian şehirlerinde turistlere karşı bazı şiddet eylemlerinin de olduğu bildiriliyor.

Barselona'da gerçekleşen bir olayda, turist otobüsüne "Turizm mahalleleri öldürüyor" sloganı yazıldı, otobüsün tekerlekleri patlatıldı.

Bu eylemi Katalan bağımsızlığı için mücadele eden ve kapitalizm karşıtı parti Halk Birliği CUP'a bağlı gençlik hareketi üstlendi.

Mayorka'da bir restorana konfetiler atılırken, bir marinaya da sis bombaları atıldı. Bazı yerlerde turistlerin kiraladığı bisikletler de hedef oldu. Bisikletlerin tekerlekleri patlatıldı.

Gençlik hareketi Arran Jovent, "Ülkemizi sadece burjuvazi ve sermayenin fayda gördüğü bir eğlence parkına çeviren ve bizleri köle yapmak isteyen kitle turizmine karşı çıkıyoruz" diyor.

Arran hareketi sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada "Biz kapitalizm karşıtıyız, sistemi yok etmek istiyoruz ve turizm endüstrisi bunun bir parçası" dedi.

Eylemlerinin savunma amaçlı olduğunu belirten Arran, bugünkü turizm modelinin mahalleleri yok ettiğini ve sahillerde görebileceği gibi çevreye zarar verdiğini kaydetti.

Barselona'da Haziran ayında belediyenin yaptığı bir anket, kent sakinlerinin en büyük probleminin turizm olduğunu gösteriyor.

Bask bölgesinde de, 2013 yılında kurulan ve ETA örgütünün mahkumları için kampanya yapan Ernai solcu gençlik grubu Arran'a destek veriyor.

Turizmin giderek yükseldiği San Sebastian, özellikle sahilleri ve yemekleriyle bir gastronomi başkentine dönüşmüş durumda.

İspanya, 2016 yılında 75,6 milyon turist ile rekor bir sayıya ulaşılmıştı.