İsrail: Hamas'ın para trafiği Türkiye üzerinden

İddiaya göre, 2016 başında kurulan kurye ağı Hamas’ın üst düzey yöneticisi olan ve El Halil şehrinden faaliyet gösteren Muhammed Maher Bader tarafından oluşturuldu.

İsrail Güvenlik Ajansı (ISA), İsrail polisi ve ordunun ortak çalışması sonucu, Türkiye’den Hamas’ın Hebron’daki ‘komuta merkezine’ para aktarmaya yönelik yapının deşifre edildiği duyurulurken, bu para trafiğiyle Hamas’ın bazı kentlerdeki ‘terörist saldırılarının arttığı’ iddia ediliyor.

ISA’nın duyurduğuna göre, Gazze’yi elinde bulunduran Hamas’ın Türkiye’deki elemanları Batı Şeria’daki Hebron’a (El Halil) şehrine para aktarmak için bir kurye ağı kurarken, para aktarımının bir kısmının ise ticari mal satışı adı altında yapılıyor.

PARALAR FİLİSTİN’E TİCARİ ÜRÜN OLARAK AKTARILIYOR

İddiaya göre, 2016 başında kurulan kurye ağı Hamas’ın üst düzey yöneticisi olan ve El Halil şehrinden faaliyet gösteren Muhammed Maher Bader tarafından oluşturuldu. Bader’in El Halil’den iki kişiyi bu amaçla görevlendirdiği ve Muaseb Haşalmon adlı bir Hamas üyesinin ise ‘iş insanı’ sıfatıyla Türkiye’ye gittiği savunuluyor.

Haşalmon’un Türkiye’deki Hamas yöneticilerinden aldığı paraları belli başlı ticari ürünlere yatırdığı ve daha sonra bunları El Halil şehrine ulaştırarak tekrar paraya çevirdiği iddia ediliyor. İsrail makamları, bu paraların Hamas’ın ‘terörist saldırılarında’ kullanıldığını da iddialarına ekliyorlar.

Harun Naser el Din adlı Hamas üyesi tarafından Türkiye’den gıda ürünü satın alınarak El Halil’e gönderilen ve buradan Hamas’a aktarılan para trafiğinin bir diğer  isminin ise bu şehirdeki Hamas üyesi Majad Jaba olduğu öğrenildi. Bu kişinin Gilat Şalit adlı İsrailli askerin serbest bırakılması karşısında cezaevinden bırakılan Hamas yöneticilerinden olduğu da verilen bilgiler arasında.

TÜRKİYE İLE HEBRON ARASINDA GİDİP GELENLER YAKALANDI

Açıklamaya göre, Muaseb Haşalmon ve Taha Usman adlı Hamas militanları birçok defalar Türkiye’ye giderek Harun Naser el Din’le görüştüler. Türkiye üzerinden yürütülen bu para trafiğinin tespit edilmesine kadar en az 200 bin dolar paranın gıda ürünü olarak Filistin’e taşındığı tahmin ediliyor.

İsrail Güvenlik Ajansı’nın açıklamasına göre,Türkiye ile El Halil şehri arasında faaliyet gösteren Hamas üyelerinden Omar Kimri, Taha Usman, Muaseb Haşalmon ve Yusri Haşalmon ile Hamas’ın El Halil’deki yöneticisi Muhammed Maher Bader tutuklandılar.

ÇİMENTO FABRİKASI ÜZERİNDEN PARA AKTARILMASI PLANLANMIŞ

İsrailli makamlar, Türkiye’den para aktarılmasının kolaylaştırılması için bir çimento fabrikasının inşasının planlandığı bilgisini aldıklarını da belirtiyorlar.

Milyonlarca dolara mal olacağı hesaplanan fabrika üzerinden Hamas’ın ‘para aklama trafiğini’ arttırmayı planladığı iddia ediliyor.

TÜRKİYE’DEN PARA TRAFİĞİ SONRASINDA SALDIRILAR ARTMIŞ

Açıklamaya göre, tamamlanan soruşturma İsrail ordusundaki askeri savcılığa gönderilirken, savcılığın para trafiğine karışan ‘tüm kişiler’ hakkında iddianameyi sunması bekleniyor.

İsrail Güvenlik Ajansı açıklamasında, Türkiye ile El Halil (Hebron) şehri arasındaki para trafiğiyle birlikte Batı Şeria ile dağlık Samarya bölgesindeki ‘terörist saldırıların arttığının da altı çiziliyor.

Açıklamada, İsrail Güvenlik Ajansı, polis ve ordunun ortak çalışmasının devam edeceği ve Gazze Şeridi ile ‘yurt dışındaki’ Hamas üyelerince talimatı verilen bu para trafiğinin ‘deşifre edilmeye devam edileceği’ vurgulandı.