İsveç Başbakanı, aşırı sağ bloğa seçim yenilgisini kabul etti

İsveç'in merkez sol Başbakanı Magdalena Andersson, hafta sonu yapılan seçimlerde yenilgiyi kabul ederken, milliyetçi göçmenlik karşıtı sağcı blok için zafer ilan etti.

İsveç'in görevdeki Sosyal Demokratlarının lideri, Çarşamba günü ülkenin bıçak sırtı seçimlerinde yenilgiyi kabul ederek, zaferi aşırı sağ İsveç Demokratlarını (SD) içeren gevşek sağ parti bloğuna teslim etti.

Başbakan Magdalena Andersson, yenilgiyi kabul ettiği bir basın toplantısı düzenleyerek, Sosyal Demokratların yüzde 30'dan fazla oy alarak İsveç'in en büyük partisi olmaya devam ettiğini ve sağ blok için parlamentodaki çoğunluğun çok zayıf olduğunu belirtti.

Çarşamba günü posta yoluyla yapılan oylar ve yurt dışında yaşayan vatandaşların oyları sayıldığında, SD ve üç merkez sağ partiden oluşan gevşek koalisyon, 349 sandalyeli parlamentoda üçün çoğunluğunu kazanarak öne geçti.

Merkez sağ partiler, aşırı sağ için bakanlık pozisyonlarını desteklemeyeceklerini söylese de, SD ile Ilımlılar, Hristiyan Demokratlar ve Liberaller arasında birlikte nasıl yönetecekleri konusunda resmi bir anlaşma yok.

Ancak SD'nin güçlü performansı, onu İsveç'in en büyük ikinci partisi - ve anketlerin yüzde 20'sinden fazlasıyla sağdaki en büyük parti - parlamentodaki desteği karşılığında tavizler elde etmek için güçlü bir konuma getiriyor.

SD lideri Jimmie Åkesson, Facebook'ta “İşler şimdi İsveç'i yeniden iyi hale getirmeye başlıyor. Sekiz yıldır ülkeyi yanlış yöne götürmeye devam eden başarısız sosyal demokrat politikalardan bıktık. Güvenliği, refahı ve uyumu yeniden inşa etmeye başlamanın zamanı geldi. İsveç'i ilk sıraya koymanın zamanı geldi” diye yazdı.

Ilımlı partisi yüzde 19 ile üçüncü olan ve şimdi yeni başbakan olmaya aday olan Ulf Kristersson, seçmenlere güvenleri için teşekkür ederek, "Artık İsveç'te düzen bizde olacak" dedi.

Nihai sayı, sağ bloğun oylarının yüzde 49,6'sını, sol bloğun ise yüzde 48,9'unu elde ettiğini gösterdi.