İtalya çocukların mülteci gemisinden inmesine izin verdi

Günlerce Akdeniz’de kaldıktan sonra İtalya’nın Sicilya kıyılarına yanaşmasına izin verdiği ve 177 sığınmacının bulunduğu "Diciotti" adlı geminden sadece çocukların inmesine izin verildi.

İtalya’nın sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin öncülüğünde Roma hükümeti “Akeniz’de kurtarılan hiçbir mülteciyi almayacağız” kararında ısrar etmeye devam ediyor. Son olarak İtalya içinde 177 sığınmacının bulunduğu "Diciotti" isimli yardım gemisinin kıyılarına demir atmasına zar zor ikna olmuştu.

Dört gün boyunca Akdeniz’de bekletildikten sonra geminin Sicilya kıyalarına yanaşmasına izin verilirken, şimdi de geminin içinde bulunan mültecilerin İtalyan topraklarına ayak basmasına müsaade edilmiyor.

Hem İtalyan hem de Avrupa kamuoyunda gemideki mültecilere karşı sergilenen tavır tepki toplayınca ülkenin sağcı popülist siyasetçi İçişleri Bakanı Matteo Salvini gemide bulunan 29 çocuğun gemiden inmesine izin verdi.

Geçtiğimiz hafta Perşembe Akdeniz’de görev yapan "Diciotti" isimli gemi Libya’dan botla yola çıkan mültecileri boğulmaktan kurtarmıştı. Roma yönetimi acil yardım bekleyen 13 yaralı mültecinin Lampedusa adasında kabul ederken, geminin kıyılarına demir atmasına izin vermemişti. Çünkü İtalyan makamlarına göre gemi Malta üzerinden sınırlarına girdi.

SALVİNİ: MÜLTECİLER AVRUPA’YA DAĞITILSIN

4 gün boyunca uluslararası sularda bekletilen gemiye ilişkin konuşan bakan Salvini ise “Başka bir Avrupa Birliği üyesi ülke sığınmacıları almayı kabul edene kadar kimsenin karaya ayak basmasına izin vermeyeceğiz” diye konuşmuştu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında AB üyesi ülkelerle Sicilya'ya yanaşmasına izin verilen iki gemideki 450 sığınmacının kabulü için yapılan anlaşmayı hatırlatan Salvini, bazı ülkelerin mültecilerin kabul için verdikleri sözü tutmadığını savunmuştu. Yalnızca Fransa'nın sözünü tuttuğunu ve 47 sığınmacı aldığını belirten Salvini’ye göre Almanya, Portekiz, İspanya, İrlanda ve Malta'nın ise sözlerinde durmadılar.

İtalya’nın sınırlarını mülteci gemilerine kapatmasının ardından Akdeniz’deki ölümlerde artış oldu. UNHCR’nin verilerine göre 2018’in başından bu yana 1400 mülteci Akdeniz’de boğuldu. Bunlardan en az 1074’ü Libya’dan İtalya’ya ulaşmak için yola çıkan mülteciler. Sadece geçtiğimiz Haziran ayında Akdeniz’de 557 göçmen hayatını kaybetti.