İtalya, Libya kara sularına asker gönderecek

  İtalya Parlamentosu, askeri birliklerin mültecileri engellemek amacıyla Libya kara sularında görev almasını öngören tasarıyı kabul etti.

1 Ocak’tan bu yana Libya üzerinden İtalya’ya gelen göçmenlerin sayısı 95 bini bulurken, göç yolunu kapatmak amacıyla geçici Libya hükümetiyle müzakereler yapıldığı biliniyor.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin bu konudaki net kararı bilinmese de, İtalya’da Parlamento’nun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde bu yönlü bir karar çıktı. Hükümetin sunduğu tasarıda, deniz kuvvetlerindeki askeri birliklerin Libya karasularında operasyona çıkmasına izin verildi.

Tasarıya 630 milletvekilinden 328’i destek verdi.

Bugüne kadar Libya kara sularında kıyıya en fazla 12 deniz mili yaklaşılması mümkün iken, Libya hükümetinin de onaylaması halinde kıyıya daha fazla yaklaşılabilecek. Zira uzmanlar, insan kaçakçılarının göçmenleri botlara bindirerek uluslararası sulara girmeden önce terk ettikleri görüşünde.

Libya ile İtalya arasındaki sularda bu yıl içinde 2 bin 400’e yakın göçmen yaşamını yitirmişti. İtalya’ya ulaşmaya çalışan göçmenler arasında ülkelerinde iç savaşların olduğu Afrikalı mülteciler ağırlıkta.