AB’de Batı Balkanların adaylıklarının hızlandırılması gündemi

AB üyeliğine aday 6 Balkan ülkesine henüz kesin bir tarih verilmezken, birliğin acilen bu ülkelerle birlikte genişlemesi gerektiği çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği’nin (AB) halen 28 olan üye sayısı, önümüzdeki yıl Büyük Britanya’nın ayrılmasıyla birlikte 27’ye düşecek. On yıllardır birliğe aday olan Türkiye’nin üyelik perspektifi, AKP hükümetinin son yıllardaki diktatöryal politikalarıyla iyice sıfırlandı.

Türkiye’ye oranla çok daha şanslı görülen Batı Balkan ülkeleri Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ ve Kosova’nın ise müzakerelerinin ne zaman sonuçlanacağı henüz bilinmiyor. Geçtiğimiz ay bu konuda yapılan açıklamada, henüz bir tarih verilememişti.

Ancak AB ülkelerinin ortasında kalan Batı Balkanların birliğe entegrasyon sürecinin hızlandırılması gerektiğine dair görüşler de mevcut. Birliğin devlet ve hükümet başkanlarının Perşembe günü katılacakları liderler zirvesi öncesinde Macaristan’dan yapılan açıklamada, Batı Balkan ülkelerinin adaylık süreçlerinin hızlandırılması gerektiği vurgulandı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, adaylık sürecinde oldukça ilerlemiş olan Sırbistan ve Karadağ’ın dahi 2025’ten önce üye olamayacaklarının göründüğünü savundu. Szijjarto, AB’nin Batı Balkan ülkeleriyle birlikte genişlemesi gerektiğini söylerken, “Birliğin 28, 29 ve hatta 30 üyeye çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı’nın Batı Balkan ülkelerindeki gerginliklerin çatışmalara dönüşebileceğini iddia eden Macaristan Dışişleri Bakanı, AB’ye üye olunmasının çatışmaların önünü alabileceğini ima etti.