AB ile Batı Afrika arasındaki ticari anlaşma Afrika sütünü tehdit ediyor

Avrupa Komisyonu, Batı Avrupa’ya serbest ticaret anlaşması dayatmaya çalışıyor.

Bu anlaşmadan en büyük karı Avrupa süt sanayisi elde edecek. Afrika ise bu anlaşmadan ağır etkilenecek. Zaten çok zayıf durumda olan yerel üretici, anlaşmanın kaybedeni olacak.

Fransız alternatif internet gazetesi, Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na ilişkin geniş bir dosya yayınladı. Anlaşma Avrupa Komisyonu tarafından Batı Afrika’ya dayatılıyor. Senegal’de onlarca yıldır süt tozu tüketiliyor. Bu durum özellikle başkent Dakar’da öne çıkıyor. Kullanılan süt tozu ise Avrupa’dan geliyor. Oysa yerel süt üretimi de var. Ancak siyasi destek ve olanak yetersizliğinden dolayı bu süt şehre ulaşmıyor.

Eğer anlaşma imzalanırsa, daha uzun bir süre boyunca, süt tozu, yerel süt üretiminin yerini almaya devam edecek. Yıllardan beridir dayatılan Ekonomik Ortaklık Anlaşması, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’na üye 15 ülkeye giren süt tozu ve diğer bazı Avrupa ürünlerinin önündeki gümrük bariyerlerini ortadan kaldıracak.

Nijerya ve Gambiya, anlaşmanın bu zararlı yönlerini göz önünde bulundurarak anlaşmayı imzalamayı reddediyor.

Anlaşma, Avrupa süt endüstrilerinin ise yüzünü güldürecek. Süt endüstrileri, anlaşmanın yapılması için yoğun bir baskı uyguluyor. Avrupa Birliği’nde süt kotalarının kaldırılmasından bu yana, üretim arttı ve yeni pazarlar arıyor.

Avrupa’nın aksine Batı Afrika’da yeterli oranda süt üretimi yok ve talep her yıl artıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre, 2006 ile 2012 yılları arasında bu talep yüzde 22 oranında artış gösterdi.